КНСБ и КТ Подкрепа протестират срещу подписания от правителството Петков

...
КНСБ и КТ Подкрепа протестират срещу подписания от правителството Петков
Коментари Харесай

КНСБ и КТ "Подкрепа" протестират в защита на въглищните централи, миньорите освиркаха Кирил Петков

КНСБ и КТ " Подкрепа " стачкуват против подписания от държавното управление " Петков " ангажимент за закриване на въглищните ни централи.  В демонстрацията, проведена от синдикатите се включат и работещите в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", както и във въгледобивните сдружения и топлоенергийните централи от цялата страна. 
 
С бурни освирквания беше посрещнат на жълтите павета някогашният министър председател Кирил Петков от протестиращите миньори поради подписания от него ангажимент да се акрият до 2026 година вълищните ни централи. 
 
Освирквания имаше и при споменаване на името на неговата партия Политическа партия " Продължаваме промяната. Протестиращите миньори му връчиха фенер, а опитите му да каже следващите толкоз присъщи за него несвързани фрази беше заглъхнал от неодобрителни възгласи. 
 

 
Протестът е по отношение на поетия ангажимент в Националния проект за възобновяване и резистентност за понижаване на въглеродните излъчвания от енергетиката с 40% до края на 2025 година по отношение на равнищата им през 2019 година
 
По време на митинга, представители на синдикатите, палеха кофи с дърва. По този метод те демонстрираха, какво ще се случи като няма електрическа енергия. Дори възпламениха и свещи. 
 
Протестиращите упорстват Народното събрание да задължи Министерския съвет да стартира договаряния с Европейска комисия за анулация на този ангажимент, както и Народното събрание да подсигурява активността на въглищните централи най-малко до 2038 година в сходство с към този момент признатото от него решение през 2020 година.
 
По време на митинга, вътре в пленарна зала, точно по този въпрос работят депутатите. Те взеха консенсусно решение в сряда по време на дългото съвещание на енергийната комисия да задължат зам.-министър ръководителят по ръководството на европейските средства Атанас Пеканов, до 31 март да насочи обосновано искане към Европейска комисия за преразглеждане на проекта в частта на енергетиката и невъзможността България да извърши промяната за понижаване на излъчванията с 40% до 2025 година А въглищните централи да работят до 2038 година съгласно европейското законодателство.                
  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР