КНСБ и КТ Подкрепа прогнозират нов ценови шок през следващите

...
КНСБ и КТ Подкрепа прогнозират нов ценови шок през следващите
Коментари Харесай

Синдикатите прогнозират нов ценови шок

КНСБ и КТ " Подкрепа " предвиждат нов ценови потрес през идващите месеци с повишаване освен бързооборотни артикули, каквито са храните, само че и нехранителни, които са част от нашето всекидневие. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има покачването на цените на хляба, чието произвеждане е 100% подвластно от газа, пишат Валерия Димитрова и Екатерина Тотева за Българска телеграфна агенция. Синдикатите чакат продължение и даже усилване на инфлационния напън върху семействата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери. 

Българска телеграфна агенция потърси мнения от специалистите на Института за обществени и синдикални проучвания /ИССИ/ към КНСБ и от икономическия консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова за отражението на войната в Украйна и повишаването на цените на енергоизточниците върху домакинските бюджети. 

От края на предходната година семействата понасят сериозен инфлационен напън, подбуден главно от нарасналата цена на електричеството за компаниите. Последици от войната в Украйна ще доведат до нов ценови потрес, предвиждат специалистите от ИССИ на КНСБ. Те проучват, че към този момент сме очевидци на повишилите се цени на силата, природния газ и петрола,  а наред с това, нарастват цените на интернационалните тържища на зърнените култури, на съществени първични материали, като стомана, алуминий, което неизбежно ще се съобщи по веригата на доставките и производството.

Годишният растеж при питателните артикули е с 11%, хлябът е поскъпнал със 17%, а олиото с 28%

Според ИССИ тревожното е, че към този момент имаме насъбрани високи равнища на инфлация. На годишна база инфлацията през януари доближи 9.1%, като единствено при питателните артикули има растеж от близо 11 на 100. При следене на данните в дълбочина се вижда, че при хляба и зърнените храни годишният растеж доближава 17%; в групата на млякото, млечните артикули и яйцата  цените са нарастнали с 12 на 100, а при скотски и растителни масла и мазнини има скок от 28%. При плодовете и зеленчуците още веднъж има съществено повишаване по отношение на година по-рано: надлежно с 13 на 100 при плодовете и 17% за зеленчуците. Спекулата в цените на олиото от последните няколко дни още веднъж повдигна въпроса за платежоспособността на семействата и зададе остра нужда от по-силен държавен надзор и наказания, считат специалистите от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. 

Отоплението и поддръжката на жилището – предизвикателство 

Предизвикателство се трансформира и отоплението и поддръжката на жилището: на годишна база през януари 2022 година има растеж в цените на електрическата енергия с 4%, на газообразните горива с близо 44 на 100, на твърдите горива с 28%, на топлоенергията с 19 на 100, като даже и материалите за настоящ ремонт и поддържане на жилище бележат скок от 13 на 100, регистрират от ИССИ на КНСБ.

Те показват, че след отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата в края на месеца се чака ново повишение на цените, макар че от КЕВР успокояват, че няма да има шоково повишаване на тока от 1 април. Важно за всички битови консуматори да бъдат въведени подобаващи механизми за отплата на сметките или удължение на практиката приложена за потребителите на природен газ, считат специалистите. 

При всеобщите горива не просто има повишаване, а се появиха и опити за далавера и основаване на напрежение измежду популацията, установяват специалистите. Бензин A 95 бележи през март годишен растеж от 42 на 100, а дизелът с 45% (данни към 10 март от Fuelo). Прогнозите при бензина са за постигане на стойности от 3 и над 3 лева през идващите месеци. Подобен растеж не просто ще удари семействата и тяхното персонално ползване, само че ще засегне индиректно и цените на всички артикули на пазара, заради оскъпяването на тяхната логистика, считат от ИССИ. 

Последствията от повишаването на природния газ за България ще бъдат тежки

Последствията от повишаването на природния газ за България, като една от най-зависимите от съветски газ и нефт страни в Европа, ще бъдат тежки, предвиждат специалистите. Природният газ образува към 70 % от индустриалните разноски и всяко ново повишаване се отразява върху крайната потребителска цена. 

Природният газ е главен ценообразуващ фактор в хлебопроизводство, зеленчукопроизводство, черната и цветната металургия, азотно-торовата и химическата индустрия, циментопроизводството, стъклопроизводството, напомнят от ИССИ към КНСБ. 

Според откривателите в тези браншове се чакат най-големите резултати от растежа в цената. Оттук може да се заключи, че повишаването на природния газ ще има резултат освен върху бързооборотните артикули, каквито са храните, само че и при редица нехранителни артикули, които са част от нашето всекидневие, предвиждат те. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има покачването на цените хляба, чието произвеждане е 100 %  зависимо от газа, считат от ИССИ към КНСБ.  

Възможно е 40% от българските семейства да бъдат мощно наранени от шока в цените 

Най-засегнатите семейства, несъмнено, ще бъдат тези, които са под прага на беднотия и са в риск от обществено изключване, проучват специалистите на КНСБ.  Домакинства, които попадат в групата на бедните, също са измежду най-уязвимите от повишаването на цените и високата инфлация. През 2020 година близо 24% от популацията на страната беше под линията на беднотия (от 451 лева.) и при липса на обществени прехвърляния този размер може да прескочи 40 на 100, предвиждат от КНСБ.

Те напомнят, че бедността в България остава висока, изключително измежду етническите малцинства, възрастните хора и децата, както и в селските региони. Паричните помощи за отбрана на най-уязвимите групи от разтърсвания в приходите са ниски и лимитирани. Предизвикателствата пред тях ще стават още по-големи на фона на всички прогнози за нов потрес в цените на артикули от първа нужда, горивата и природния газ, подбуден от войната в Украйна, считат откривателите. 

Над два милиона български жители не могат да поддържат дома си задоволително топъл, ограничения са нужни още в този момент

Мерки в поддръжка на най-уязвимите са още по нужни в този миг, считат от КНСБ.  Експертите предвиждат, че шокови поскъпвания ще тласнат семействата към енергийна беднотия. " Ниската покупателна дарба на приходите на българските семейства слага въпроса за несъразмерните цени на силата. По данните на Евростат, над два милиона български жители не могат да поддържа дома си задоволително топъл ", допълват откривателите. 

Според КНСБ в тази спешна обстановка би трябвало в незабавен порядък да се подхващат ограничения, ориентирани към българските семейства. Необходимо е внезапно разширение на обсега на целевото енергийно подкрепяне, както и да се поправя месечната стойност на помощта до края на отоплителния сезон. 

Необходимо е основаване на спомагателни стратегии за обществени компенсации и претовареност в отбрана на хората, които не са обхванати от мрежата за обществено подкрепяне. Както и задълбочаване на поддръжката на ликвидността за сдруженията и семействата посредством финансовия бранш, в случай че това е целесъобразно, считат от КНСБ. 

КНСБ желае минималната заплата да стане 764 лв. през втората половина на 2022 г. 

С оглед ограничение на бедността и опазване на приходите на семействата, КНСБ упорства повишаване на минималната работна заплата до 764 лева през втората половина на 2022 година Освен това, за опазване на вътрешното потреблението на семействата, е належащо въвеждане на необлагаем най-малко еднакъв на минималната заплата. Необходим е растеж на възнагражденията на служащите и чиновниците, които работят в системите на бюджетното финансиране и изключително на заетите в организациите " работещи на терен " с най-малко 15%, считат от КНСБ. 

В края на годината годишната инфлация ще бъде в двуцифрени размери, предвиждат от КНСБ

Очакванията са за продължаващо повишаване на цените. Основание за това е възходящия растеж на цените на производител в индустрията, достигайки до 42% през м. януари на годишна база. Този интензивен ритъм е задоволителен мотив, че повишаването на цените ще намерят отражение в крайните цени на потребителите в околните месеци, считат от ИССИ на КНСБ. Според откривателите тези данни несъмнено будят паники за продължение, и даже усилване на инфлационния напън върху семействата. 

Прогнозата на специалистите е, че в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери, като доста надвиши заложените параметри в Закона за държавния бюджет. 

Ако не бъдат подхванати ограничения, се чака затваряне на производства, загуба на работни места и беднотия

В тази спешна обстановка, КНСБ поддържа настояванията на бизнеса за неотложни ограничения за ограничение на вредите от рисковите цени на електрическата енергия за небитовите консуматори, декларират специалистите. " Ако не бъдат подхванати ограничения, това значи затваряне на производства, загуба на работни места и понижаване на приходите на наетите. Освен това, неконтролируемо  ще нарастват цените в комерсиалните вериги, което ще докара до стесняване на потреблението и повишаване на бедността ", предвиждат откривателите на КНСБ.

Според Ваня Григорова изрично сега на пазара има далавера, само че след месец-два можем да чакаме напълно обосновано поскъпване 

Категорично на пазара сега има детайл на далавера, разяснява за Българска телеграфна агенция  икономическият консултант на КТ " Подкрепа "  Ваня Григорова. По думите й, новото в актуалната обстановка е, че се усилват цените на енергоизточниците, само че това към момента не може да се отрази върху продуктите, които към този момент са създадени. " Вижда се изпреварващ растеж на някои от продуктите, като шоковото нарастване се следи при олиото, като даже високата цена, която наблюдавахме към 5 лв., беше, меко казано, необяснима. А в този момент се чува за бутилка олио по 7 лв., което към момента не може да се изясни с актуалните земетресения ", уточни Григорова.

Според икономиста " след месец-два, в случай че продължи военният спор, и в случай че доставката на газ и нефт бъде затруднена или прекратена, тогава към този момент можем да чакаме напълно обосновано повишаване на цените на всички артикули ". Ще има общо нарастване на цените, тъй като по един или различен метод всяко произвеждане е обвързвано с електрическата сила или с газ, като с газа са свързани химическата промишленост, производството на цимент, стомана. Ще пострадат ТЕЦ-овете, които обезпечават парното в огромните градове, както и градският превоз, предвижда икономическият консултант на КТ " Подкрепа ". 

Според Ваня Григорова голямата част от българските семейства ще пострадат, не трябва да се разчита на еднократни заплащания

Огромната част от българските семейства ще пострадат, защото у нас огромна част от българските жители получават извънредно ниски приходи, като на този стадий, притеснявам се, може да се направи немного, в случай че продължаваме същата политика, която се води и все още от държавното управление, разяснява Ваня Григорова. Тя счита, че не трябва да разчитаме на еднократни заплащания и обезщетения, тъй като това няма по какъв начин да минимизира удара, който се чака. 

Работещото решение е ограничаване на износа на електрическа енергия, счита Ваня Григорова

Според Ваня Григорова единственото работещо деяние на държавното управление би било ограничение на износа на електрическа енергия, което ще облекчи бизнеса, ще облекчи и обществените институции като лечебни заведения, детски градини, в това число и част от обществените сдружения като тези във ВиК бранша и в градския превоз.

По думите й настояването на синдиката за ограничението на износа е поставяно неведнъж, само че от държавното управление дават отговор, че Европейската комисия не ни разрешава. Според нея обстановката сега е задоволително непредвидена и неуправляема, с цел да се движим от остарели политики на Европейската комисия. Щом се приказва към този момент за ограничение на доставки на газ и нефт, би трябвало да имаме цялото право да защитим българския бизнес и българските семейства, съобщи тя.

Актуализация на бюджета ще има, само че няма да е толкоз обществен, колкото ни се желае, съобщи Ваня Григорова 

Актуализацията на бюджета в средата на годината беше заложена надалеч преди да се стигне до военния спор в Украйна, желанието на държавното управление беше въз основата на приходите към този миг да промени политиките до края на актуалната година, сподели Ваня Григорова в отговор на въпрос може ли с актуализацията да бъдат подхванати на ограничения. " Опасявам се, че към този момент тези планове отиват в коша – желанията за по-голямо нарастване на пенсии и на други заплащания отиват в коша, защото все още се отварят доста по-сериозни и незабавни потребности като това да посрещнем едни огромни групи бежанци от Украйна ", съобщи тя. Ще би трябвало да се оправяме с нови провокации, чакам да има отново актуализация на бюджета, само че не да бъде толкоз обществен, колкото ни се искаше и с каквито поръчки имаше от страна на държавното управление, добави икономистът. 

Ваня Григорова прикани за таван на цените на някои артикули от първа нужда

Инфлацията ще се усили и на вътрешния пазар, в цяла Европа ще се усили инфлацията, държавното управление би трябвало да наложи непоколебим надзор върху спекулата, съобщи Ваня Григорова. Тя уточни, че има страни, които постановат таван на цените на избрани артикули от първа нужда. Макар държавното управление да  настоява за изцяло отдръпване на страната от стопанската система,  ще се наложи до известна степен да се намеси в пазара, предвижда икономистът. Тя упорства за по-сериозна интервенция, тъй като, по думите й, в случай че държавните институции не могат да се оправят с  контрола на спекулата и ограниченията по контрола не подействат, трябват по-сериозна интервенция.

" Многократно сме казвали, че държавните институции са извънредно слаби и то е тъй като имаме в голяма част от институциите незадоволително личен състав, който не е стимулиран да работи на 100 % заради ниското погашение. Държава нямаме, откакто няма кой да организира политиките й на терен “, съобщи Ваня Григорова. Дали ще се пристъпи към таван на избрани артикули – взема решение държавното управление, само че съгласно мен това ще се наложи, уточни още тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР