Книгата За честта на пагона и в служба на Отечеството

...
Книгата За честта на пагона и в служба на Отечеството
Коментари Харесай

Наследничка на Каблешков събра войнската слава в книга

Книгата „ За достойнството на пагона и в работа на Отечеството ” е четиво за всеки патриотичен българин. Автор като Райна Каблешкова, произлиза от два огромни възрожденски рода: Каблешковия от Копривщица, а по майчина линия – от този на даскал Никола Зозиков от с. Черноземен, Пловдивско, сподвижник на Левски, обесен от турците през 1877 на площад Джумаята в Пловдив поради бунтовната си активност.

Магистър по история със специализации по етнология, библиотекознание, музейно дело, член на Съюза на учените – клон Пловдив, на Съюза на самостоятелните български писатели, на Дружеството на пловдивските писатели; ръководител на съдружие „ Тодор Каблешков ” – София, почетен жител на Копривщица, притежател на званието „ Следовник на националните будители ” за 2017 година

Автор е на 25 книги, проучвания, сборници и пътеводители, свързани най-вече с Копривщица и с Априлското въстание.

Книгата „ ЗА ЧЕСТА НА ПАГОНА И В СЛУЖБА НА ОТЕЧЕСТВОТО ” е 26-ата й

творба, в която ни среща с малко прочут факт от живота на градчето.

Разорена след Априлското въстание и с население, останало на половина – под 5000 поданици, родолюбива Копривщица продължава да извършва своя дълг към Отечеството – да ражда синове, които да му служат самоотвержено, в това число и през днешния ден, давайки на България 17 войни-генерали: факт, с който малко страни по света могат да се похвалят.

Още Захари Стоянов възкликва в своите „ Записки по българските въстания ”:

„ Боже мой, селце като кутийка, гдето се ражда единствено ръж, гдето зимата е девет месеца, гдето най-работните пътища са необятни тъкмо две педи, гдето знатните посетители се смятат за хаджии, гдето не е стъпвал кракът на Бланки, ни на Ами Буе, ни на Киприян Роберта, ни на Луи Леже и прочие, и прочие – и такава сган от деятели и родолюбци. Необяснимо. ”

Книгата е в три раздела: „ Войните и копривщенци ”, „ Копривщенските генерали ”, приложения и лист на всички копривщенци, починали в петте войни за отбрана и обединяване на майка България.

„ Подобен текст, обвързван с Копривщица, се сервира за пръв път на вниманието на читателите...

Райна Каблешкова е историк. Военната тематика не е приоритет за дамите, напълно едва е застъпена, само че чест й прави, че се е захванала с сходно нещо, с сложна, значима проблематика, несвойствена за нея, само че показваща качествата й на професионален историк.

Обобщен е обликът на копривщенците в описаните войни, с оценъчен темперамент е влоът им в националната военна история...

Централно място заемат откритите от авторката 17 персони, получили висшия чин в българската армия „ военачалник ” и – по-високите му степени, разяснява о.з. полковник доктор Боньо Бонев,председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество учебни заведения, ШЗО, РВГ – Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР