“Книгата представлява резултат от много усилен труд, в смисъл на

...
“Книгата представлява резултат от много усилен труд, в смисъл на
Коментари Харесай

Доц. д-р Камен Лозев: Случващото се в Русия са просто елементи от тоталитарно управление

“Книгата съставлява резултат от доста интензивен труд, в смисъл на струпване на доста материали. И тук незабавно бих желал да подчертая разликата сред нейното проучване, това на Хана Аренд, и проучването на Карл Попър, който преведох преди 30 години и с който имах няколко беседи. Но стилът на Хана Аренд и самите аспекти на проучване на тоталитаризма са много по разнообразни от фундаментално историко-философско проучване на Попър. Това е присъща линия на, бих я нарекъл трилогията на Аренд.Хана Аренд в действителност свързва в самобитно единение трите елементи на книгата ”. Така стартира разговорадоц. доктор Камен Лозев за книгата на Хана Аренд “Произходът на тоталитаризма ”.

“Това е доста особено свойство на човешката душа. Попър го е изследвал при Платон. Това е доста забавно. Идеята на Платон е да сътвори една страна, която сама по себе си да образова жителите, въпреки че жителите много мощно разбиране за Платон. В случая в модерните тоталитарни общества, които наблюдавахме в типичен тип при нацистка Германия и сталинска Русия, тази концепция за тоталитарно господтсво, т.е. за наличие на страната и държавната концепция във всеки аспект на, както на публичния, по този начин и на персоналния живот, е най-ясно изразено при тези тоталитарни общества. Тази радикалност на тоталитарните общества към момента, уповавам се, че няма да бъде достигната в Русия. Това, което се случва в Русия е просто детайли от тоталитарно ръководство. Има доста значим симптом, който съгласно мен демонстрира, в какво се състои този детайл на тоталитарното. В Русия със закон е неразрешено прокарването на тъждество и прокарването на прилика сред Ннацистка Германия и сталинския Съветски съюз. Това е доста присъщ миг ”, изясни доцент Лозев и съобщи, че в действителност Хана Аренд прокарва концепцията за съвсем цялостна прилика сред това, което се е случвало в двата режима.

“Трябва да кажем, че съветският вид за тоталитарен модел предхожда този, който Хитлер построява. Макар, че при Хитлер има много повече Западни детайли ”, добави той.

“Тоталитарното владичество е едно сломяване на концепцията за жителя. За жителя, за концепцията за неговата отговорност, за неговата интензивност, за неговото наличие при решаването на значими проблеми, които в последна сметка засягат и него ”, обясни специалистът.

“Тук е на разположение един абсурд съгласно мен. Той се състои в това, че огромна част от хората на изкуството, на модерна Русия, просто се изнесоха от тази страна. Те непосредствено, някои от тях, декларират, че в случай че се случи война и бъдат въвлечени в нея,те биха воювали на страната на Украйна. Това е доста забавно ”, добави той.

“Двата фактора, които подчиняват и които подтискат народа са- страхът и бедността. Може да наподобява парадоксално, само че човек, който се грижи за стомаха си ден за ден и мисли единствено за това, той най-лесно се подчинява, най-лесно се манипулира и става основа на това, което Хана Аренд проучва - тълпата. Тук няма съсловия. Класите в действителност се преобразуват в тълпи. Тъплата желае хайлайф, елитът желае лидер, лидерът е напред, който излиза с някакви хрумвания, стратегии, визии и хората се тълпизират. ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР