Книга събра 100 интригуващи статии от старите вестници у нас.

...
Книга събра 100 интригуващи статии от старите вестници у нас.
Коментари Харесай

Мъж събра в книга 100 интригуващи статии от старите вестници у нас

Книга събра 100 завладяващи публикации от старите вестници у нас. Тя наблюдава любопитни събития от Следосвобожденска България в годините от 1884 до 1943 година

Книгата показва част от сбирката на Антонио Станоев, който има към 4500 броя вестници, измежду които 3400 първи броеве и юбилейни издания.

" Почувствах се длъжен да групирам вестници, когато всеки втори българин се усещаше длъжен да издаде някакъв вестник – при започване на 90-е години “, описа пред bTV Антонио Станоев.

В основаването на книгата се включват и Марио Мишев, и Иван Кънчев от уеб страницата " Българска история “.

" Разчитахме на експертността на господин Станоев. Имайки подобен човек до себе си, който дефинираме като национално благосъстояние, няма по какъв начин да не минем първо през неговото решето. През ръцете му са минали всички тези броеве. Бяхме водени от това да покажем, че животът не стартира с нас, през вчерашния ден са се случвали доста сходни неща. В книгата ще видите тематики за комарджийството и корупцията като недостатък, спортни събития, които ни сплотяват. Вторият аршин беше да покажем, че българинът са го вълнували по-важни неща от злободневните, които през днешния ден обгръщат сегашното “, описа Марио Мишев.

По думите на Иван Кънчев в предишното вестникът е бил доста важен и посредством него се е случвал обществено-политическият живот.

" Личат си огромните тематики, които вълнуват обществото – тематиката за бежанците, да вземем за пример. Под всеки материал в книгата има къс текст от сътрудника ни Мартин Чорбаджийски с концепцията да даде малко повече подтекст и да се разбере по-добре събитието. Изданието демонстрира това, от което са се вълнували хората и това, което са си представяли. Има доста забавен материал, който демонстрира по какъв начин хората са си представяли света след 50 години “, добави Иван Кънчев.

Според Антонио Станоев вестниците стартират да изчезват от ден на ден. Според Национален статистически институт през 2022 година са се издавали 190 вестника, а тази година Станоев чака да бъдат под 150.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР