Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор

...
Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор
Коментари Харесай

Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации

Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха контракт с министъра на околната среда и водите Нено Димов за създаване на две съоръжения за отнасяне на битови боклуци, съобщи сътрудник на .
Тримата градоначалници Фахри Молаисенов, Мирослав Янчев и Боян Кехайов реализираха утвърждение за план на стойност 9 млн. лв.. От тях над 6,8 млн. лева е безвъзмездната помощ от Оперативна програма „ Околна среда “, а останалата сума ще се обезпечи от бенефициентите.
С тези средства следва да се проектират и изградят уреди за авансово отнасяне на битови боклуци и компостираща апаратура. Общият им потенциал ще е 4200 тона годишно . Те ще обслужват над 27 500 поданици , а срокът за осъществяване на плана е 30 месеца .
Целта на плана е понижаване на количеството депонирани битови боклуци посредством обезпечаване на спомагателен потенциал за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци и за разделно събиране и преработване, посредством компостиране на зелени и/или биоразградими боклуци.
„ България продължава напред в постигането на главните цели в областта на отпадъците – да понижим депонирането и да вървим към преправка. Този спор тече и в границите на Европейския съюз. Амбициозната цел на България е в средата на това столетие да се доближи до оптимално ниско равнище на депониране. Това значи да успеем да превърнем отпадъка в суровина “, сподели министър Димов. Той даде за образец завода за боклуци на Столичната община. „ След направената на място инспекция установихме, че 80% от отпадъка се рециклират. Целта е да усилваме добавената стойност и да понижим тежестта върху околната среда “, добави министърът.
„ Радвам се, че след тригодишна подготовка подписваме контракт. Проектът ще е в интерес на общините и хората, които към този момент ще заплащат по-ниски отчисления и налози “, сподели кметът на Мадан Фахри Молайсенов и благодари на Министерство на околната среда и водите и ОПОС за положителното съдействие. „ Осъзнаваме какъв брой виновен е планът и какъв брой тежка е задачата ни отсега нататък. Ние знаем какво предизвикателство е да се ръководят европейски средства и поемаме отговорност да осъществим сполучливо уговорката си и да рециклираме над 70-80% от отпадъка в нашия район “, сподели кметът на Златоград Мирослав Янчев.
В трите общини няма съоръжения и уреди за авансово отнасяне на битови боклуци и за преработване посредством компостиране на зелени и биоразградими боклуци. Събраните битови боклуци в този момент се обезвреждат посредством депониране на районното хранилище в Мадан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР