Кметовете на почти всички села в Пазарджишка община отново обявиха

...
Кметовете на почти всички села в Пазарджишка община отново обявиха
Коментари Харесай

Наши кметове вдигат на бунт Южна България заради прасетата

Кметовете на съвсем всички села в Пазарджишка община още веднъж оповестиха протестна подготвеност. Поводът - изтеклият на 11 август период за непринудено кръвопролитие на нерегистрираните домашни свине като мярка против разпространяването на африканската чума.

„ Чакаме да забележим какво ще вършат от през днешния ден нататък институциите и тогава ще решаваме. Ако са нападателни, и ние можем да сме нападателни, сподели кметът на Юнаците Стоян Кузев. В протестна подготвеност сме! Ще потвърдим досегашните си претенции. Съгласуваме нещата по телефоните и чакам този път да се вдигне освен Пазарджишко, а цяла Южна България. Хора ми се обаждат от Стара Загора, Нова Загора, Чирпан, Пловдив и района, тъй че този път митингът ще бъде много сериозен. Противопоставяме се против умъртвяването на животните в зони, където не е открита чума “.

Кметът на Черногорово Емил Захариев също изясни, че проявата на неодобрение ще зависи от държанието на управляващите. Но бе безапелационен, че няма да се позволен ветеринарите да влязат в парцелите на стопаните, с цел да умъртвяват наложително останалите след крайната дата живи прасета. Доста от тях към този момент са изклани, само че има и непокътнати, тъй че се чака опозиция.

Припомняме, че след предходния протест, извършен точно на Илинден на Тортата, Бойко Борисов персонално пристигна да беседва с недоволните дружно с министъра на земеделието Десислава Танева и нейния заместител Янко Иванов. Учудващо тогава кметовете се съгласиха да убеждават хората си да колят прасетата, а не да ги водят на протест. Обещана бе отплата от по 300 лв. на двор за стерилизация. Малко преди този момент само за Пазарджишко срокът за непринудено кръвопролитие бе продължен с две седмици.

Сега излиза, че нещата не били вярно показани след извършената тогава среща.

„ Който желае ​- коли и взема компенсацията, който не желае, не коли и рискът си е за негова сметка - такава беше ангажимента, споделя Кузев. Не сме се съгласявали всички свине да бъдат избити “.

Колкото поданици на Юнаците са предпочели да убият свинете си, толкоз са решили и да си ги запазят макар заплахата. Захариев пък напомня, че на срещата с премиера в петък е сложил от името на сътрудниците си искане за удължение периода до 31 декември, само че е получил отвод. Въпреки че в района чума няма.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов още веднъж застава зад настояванията на сътрудниците си от селата и техните поданици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР