Кметовете на малки населени места настояват да бъдат избирани с

...
Кметовете на малки населени места настояват да бъдат избирани с
Коментари Харесай

Кметовете на малки населени места настояват да бъдат избирани пряко и да имат свой бюджет

Кметовете на дребни обитаеми места упорстват да бъдат избирани с директен избор, а не да бъдат назначавани, както е сега. Сега кметове се избират кметовете единствено тук-там с население над 350 души, а в по-малките се назначават. Председателят на Сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници Румен Стоянов изясни за предаването " 12+3 " по " Хоризонт ":

Направихме няколко срещи в цяла България. Когато дойдат елементарни хора на тези наши срещи, те споделят: " Ние желаем сами да си избираме кмета, тъй като при нас са доста по-интимни нещата " в смисъл подобен, познават се хората доста добре, задоволително се познават в тези обитаеми места от към 100 индивида. Този кмет, който се избира директно от тези хора, той би трябвало да познава безусловно и душeвността на хората, и настройката им и от какво имат потребност, тъй като той става и аптекар, става и човек, който да върви до у дома, да им пазари. Има такива региони, в които кметът е за всичко.Избори до в този момент отново се организират, защото при избора за кметовете на общините, тези хора също имат право на глас и с нищо не се оскъпява гласуването и за локален кмет, единствено една бюлетина ще има повече. Абсолютно с нищо не оскъпяваме бюджета на страната. Просто това, съгласно мен, е един приом на по-големите политически сили (назначаването на кметовете на най-малките обитаеми места б.р.).  Мисля, че най-демократично е хората да си избират сами кметовете.
Друго искане на сдруженията е всички обитаеми места да имат личен бюджет, с цел да могат да възнамеряват работата си, а кметът на общината да е задължен да извършва този бюджет, защото сега това става единствено отчасти.
Тъй като тези дребни обитаеми места, които нямат никакъв бюджет, споделям никакъв, те просто са в ръцете на огромния кмет, каквото им каже. Те изпадат в такива неловки положения и такива напряко отчайващи, че...Кметовете към този момент са се срещнали с президента, вицепрезидента и доста партийни водачи и се надяват на скорошна среща с Бойко Борисов, на която да изложат претекстовете си.
Навсякъде срещаме положително от тяхна страна, че това нещо е действително, което ние желаеме, само че досега нямаме никаква законодателна самодейност от която и да е политическа мощ...
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР