Кметът Златко Живков представи последните 4 години от управлението на

...
Кметът Златко Живков представи последните 4 години от управлението на
Коментари Харесай

Издадоха брошура за преобразена Монтана

Кметът Златко Живков показа последните 4 години от ръководството на общината във фотоалбум. На близо 50 страници са ситуирани фотоси от знакови събития и промени, осъществени в региона на градската среда, просветителната инфраструктура, екологията, икономическото развиване, опазването на здравето, културата и спорта.
„ Това са обстоятелства, които демонстрират, че Монтана и 23-те й села са преобразени в този интервал, съобщи на конференция Живков.
Брошурата стартира с новия православен храм „ Свети Дух”, издигнат за 12 години. Около него на повърхност 16 декара е построен напълно нов парк. Голяма смяна има в паркове „ Огоста”, „ Калето”, „ Монтанензиум”, „ Градската градина” и бул. „ Хаджи Димитър”. Те са реновирани по европейската стратегия „ Региони в растеж”.
През последните четири години в Монтана са построени две подготвителни стадиони, лекоатлетическа писта, съвременно осветяване и съблекални на стадиона.
През 2018 година са направени огромни поправки на учебни заведения и детски градини. Реконструирани са постройките и дворовете на езиковата и математическата гимназии, III и IV съществени учебни заведения, детските градини „ Калинка” и „ Приказен свят”. Около 2000 деца се образоват и възпитават в тях. Инвестицията е 8.5 милиона лева Средствата са обезпечени по стратегия „ Региони в растеж” на Европейския съюз. В кв. „ Кошарник” е издигната нова детска градина. Средствата за построяването й са от Българо-швейцарската стратегия за съдействие по план „ Комплексен метод за ромско включване”. В детската градина се възпитават към 100 деца.
Основно са ремонтирани 14 улици в града. Изкърпени са 18 хиляди квадратни метра пътна настилка.
Монтана е една от петте български общини, финансирани от две европейски стратегии – „ Околна среда” и „ Лайф +”, за възстановяване качеството на въздуха. През идващите 4 години към 3 500 семейства ще сменят системите за отопление на твърдо гориво с екологични. Санирани са дванайсет жилищни блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Общината влага в нова техника за разчистване на парковете и зелените площи.
Изградено е хранилище за едрогабаритни и рискови боклуци. Строи се компостираща апаратура за зелени и биоразградими боклуци, която ще създава биотор.
Монтана е в топ 5 по осъществяване на европейски екологични планове и е измежду петте газифицирани огромни градове у нас.
Община Монтана обезпечава 21 обществени услуги, ориентирани към деца в риск, хора с увреждания и самотни възрастни. За съпоставяне през 1999 година услугите са били 2.
В сферата на стопанската система общинската власт е показала един от най-успешните си планове – основаването и развиването на Технологичен парк. Обособените в него терени са закупени от шест компании. Инвестицията досега възлиза на 15 милиона лв..
Брошурата, която съдържа фотоси от преобразена Монтана е издадена в тираж от 5 000 броя и ще бъде публикувана в идващите 2 месеца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР