Кметът на Велинград плаши с прокурор собствениците на безпризорни добичета

...
Кметът на Велинград плаши с прокурор собствениците на безпризорни добичета
Коментари Харесай

„Арести” за скитащи коне, крави и други животни във всички общини в Пазарджишка област

Кметът на Велинград плаши с прокурор притежателите на безпризорни добичета поради увреждане имиджа на курорта

Стопани в Родопите се жалват в полицията поради унищожени парцели и нанесени вреди

На 3 ноември (петък) изтича крайният период, даден на всички общини в Пазарджишка област, за отделяне на специфични пространства, в които при залавяне да бъдат прибирани оставени безстопанствени животни като коне, крави и други. До заповедта на регионалната администрация и мярката със основаване на „ арести ” за домакински добитък се стигна след куп сигнали за скитащи по пътищата в района оставени без контрол животни, станали причина и за няколко тежки автомобилни произшествия и след редица тъжби на притежатели на хотели, вили и парцели в Родопите за нанесени материални вреди и унищожена или отъпкана селско-стопанска продукция. Най-много сходни сигнали има за покрайнините на курорта Цигов чарк край язовир „ Батак ” и за градовете Батак, Ракитово, Велинград и Сърница, заяви доктор Петко Митев, шеф на ОДБХ (Областната дирекция за сигурност на храните) в Пазарджик.

 „ Арести ” за скитащи коне, крави и други животни във всички общини в Пазарджишка област

Той даде като добър образец Община Пещера, където локалната администрация към този момент е осигурила сходни здания, в които да се затварят безстопанствените животни и в самия град, и в курорта Свети Константин. „ Арести ” за безпризорните хайванчета към този момент са обособени и във Велинград и Панагюрище. Най-често това са коне, оставени да пасат по градинки, паркове и в аграрни площи, където унищожават продукцията и нанасят голям брой вреди. Безстопанствените животни ще бъдат прибирани от управляващите, с цел да дочакат притежателите си, които да бъдат санкционирани за нарушаването. Добичетата, които не бъдат потърсени от стопаните си, пък ще бъдат иззети в интерес на страната съгласно Закона за ветеринарно-медицинските действия.

Кметът на Велинград доктор Костадин Коев, който е ветеринар по специалност, заплаши с прокурор притежателите на оставени без контрол добичета за рушене имиджа на курорта като СПА столица на Балканите. Дотам се стигна, откакто в обществените мрежи се завъртяха клипове с два коня, хванати пред входа на общината и пред читалище „ Отец Паисий ”, и мнения от рода, че хайванчетата евентуално чакат градоначалника, с цел да се жалват в приемния му ден. Според кмета доктор Коев, който към този момент е подал сигнал с видеоматериал до началника на районно управление (на МВР) на МВР-Велинград Йовчо Йовчев,  „ разходките ” на безстопанствени животни из централната градска част са „ целенасочена офанзива, която цели дискредитация на общината и курорта като СПА столица ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР