Кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до министрите на

...
Кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до министрите на
Коментари Харесай

Кметът на Варна поиска от две министерства премахване на бараките на Златни пясъци

Кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до министрите на министерствата на районното развиване и благоустройството – Иван Шишков, и на туризма – Илин Димитров, в което упорства комерсиалните обекти в курорта " Златни пясъци “, за които Община Варна не е изработвала и внасяла за координиране в МТ схеми, нито е издавала позволение за слагането им, да бъдат отстранени. Това оповестяват от общинската администрация, съобщи БНР.

" Най-красивият народен курорт по Северното Черноморие - " Златни пясъци “, за поредна година посреща първите туристи в неприветлив тип, със стотици грозни търговски обекти по централната алея, които са с изтекли разрешителни преди повече от 2 години. Община Варна не е изработвала и внасяла за координиране в Министерството на туризма схеми, нито е издавала позволения за слагането им, което ги прави противозаконни. Затова неналичието на съответна реакция и бездействието от институциите, които имат отношение към казуса, е мощно озадачаваща “, се споделя в писмото.

Кметът напомня, че Община Варна няма пълномощия да отстранява противозаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Съгласно чл.13, алинея 6 от ЗУЧК, по реда на чл.57а от Закон за устройство на територията, това е в компетенциите на ДНСК, към Министерството на районното развиване и благоустройството, надлежно на РДНСК - Варна.

" Въпреки това, такива дейности не се подхващат към този момент месеци наред, с оправдания за формирани правосъдни каузи против отхвърли на общината да издаде позволения за слагане на обектите. Но по какъв начин се издават позволения за грозни бараки, от които се веят гащи, чорапи и хавлии, трансформирайки крайбрежната алея на националния курорт " Златни пясъци “ в битак?! Битпазар в най-красивия курорт, който закрива гледката край морето и генерира голямо количество боклуци! “, пита кметът.

" Обстоятелството, което РДНСК показва като претекст за безучастие - изчакване на привършване на административни каузи, е несъстоятелно, доколкото това са каузи, които нямат преюдициален темперамент и техният излаз не трансформира обстоятелството, че постройките са противозаконни.

Бездействие показва и Министерството на туризма! Оттам оповестиха, че сякаш ще има инспекция на схемите за преместваемите обекти в курорта, за които щяха да бъдат изискани в допълнение данни от Община Варна. Уверявам Ви, че все още в общината не е получена информация нито за резултати от инспекция, нито са изискани спомагателни информации. Какво в действителност е свършено?! “, пита в писмото си до министрите Иван Портних. Според него, в случай че не са подхванати дейности, обещанието на министъра на туризма, че " в случай че в отчета с окончателните резултати от инспекцията се открият нарушавания или нередности по отношение на одобряването на схемите за оставяне на преместваеми обекти в к.к. " Златни пясъци “, ще бъдат подхванати съответните дейности съгласно закона “, остава лишено от смисъл.

" Тази трайна липса на предпочитание за реакция от държавните структури за спазването на закона, поражда безпокойствие и буди голямо неразбиране! В тази връзка се обръщам още веднъж към Вас с настоятелното искане освен да бъде осъществена действителна инспекция, само че и да бъдат подхванати всички дейности по подготвеност, в това число унищожаване на противозаконните бараки, с цел да може Златни пясъци да върне образа си на народен курорт и на визитка на българския морски туризъм, с който всички да се гордеем! “, приключва кметът на Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР