Кметът на Стара Загора и Антоанета Барес, изпълнителен директор на

...
Кметът на Стара Загора и Антоанета Барес, изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Община Стара Загора ще изгражда индустриална зона "Загоре" в партньорство с държавата

Кметът на Стара Загора и Антоанета Барес, изпълнителен шеф на " Национална компания Индустриални зони ", подписаха меморандума

Още по тематиката
" София тех парк " търси 10 млн. лева банков заем

Половината от парите са за рефинансиране на търговски заем, другите са оборотни
15 фев 2018
Пет български града са с огромен капацитет да притеглят непознати вложения

Лондон, Дъблин и Париж са топ три измежду европейските градове на бъдещето, класирани от fDi Magazine
15 фев 2018
Защо някои райони в България се развиват, а други не

Уроци от двадесетте най-активни центрове от икономическата карта на ИПИ
26 яну 2018 Стартира планът за създаване на нова индустриална зона в Стара Загора. Тя ще се назовава " Загоре " и ще се осъществя от община Стара Загора в партньорство с страната. Стартът на плана беше подсилен с меморандум за съдействие от кмета – Живко Тодоров, и Антоанета Барес, изпълнителен шеф на " Национална компания Индустриални зони " ЕАД. Старозагорският общински съвет гласоподава единомислещо да бъде основано акционерно сдружение, което да ръководи процесите по създаване на зоната. До месец съветниците би трябвало да изберат и управление на новоучреденото сдружение.

Идеята за създаване на индустриална зона " Загоре " беше подкрепена от всички политически партии в Общинския съвет. Плановете са тя да бъде подготвена до есента на идната година. Собствеността в акционерното сдружение ще бъде разпределена 50:50. Общината ще взе участие с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. " Зора ", наоколо до магазин " Метро ", като съгласно оценката на терените, цената им е към 5 млн.лв. Общинска администрация приготвя абстрактен план за индустриалната зона. Предстои да се направи Подробен устройствен план, а по-късно да започват публичните поръчки за строителството. " Най-важното за една индустриална зона е местоположението, фрагментите и инфраструктурата ", сподели Антоанета Барес. Според нея, Стара Загора има положително местонахождение и фрагменти, инфраструктурата е работа на страната. Тя изясни, че финансовият запас е разполагаем и че Стара Загора е напреднала в подготовката си. Парите, които ще даде страната, ще дават отговор на цената на апорта на Общината, само че в случай че има потребност от спомагателни средства, те ще бъдат обезпечени.

Възможности на индустриална зона " Загоре "

Едно от най-големите преимущества на бъдещата индустриална зона е комуникативността на терена, върху който ще бъде построена. В непосредственост до обекта минават линии на градския превоз, мястото е обезпечено с електрозахранване и водоснабдяване. Според специалистите налице е всичко належащо за създаване на работеща инфраструктура в зоната. Това е вторият сходен план сред община и страна. Първият беше построяването на Индустриален и логистичен парк Бургас, който завърши предходната година. " В Стара Загора ще създадем съвременна индустриална зона от европейски вид - с авансово построена инфраструктура, тъй че вложителите да стартират допустимо най-бързо и гладко работа. ", сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той заяви, че към този момент е направено питане за бъдещата индустриална зона от сериозен вложител в автомобилния бранш. " След Пловдив, естественото продължение на процеса е вложенията да бъдат ориентирани към Стара Загора, защото тук има положителни връзки, пресичат се три транспортни коридора, има и квалифицирана работна ръка. ", сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Стартират планове и в други общини

В Министерство на стопанската система са постъпили поръчки за създаване на индустриални зони с присъединяване на страната и от Варна, Горна Оряховица, Враца, Сливен и Кърджали, заяви Караниколов. Според него кметовете осъзнават, че сходни индустриални зони дават положителни благоприятни условия за развиване на стопанската система в техните общини. " Законът за поощряване на вложенията дава доста облекчения, в това число създаване на инфраструктура, възобновяване на осигуровки, понижение на налози, опция за образование на фрагменти. Работим и да разтеглим законодателството с още облекчения. ", сподели Караниколов. През предходната година посредством Агенцията за поощряване на вложенията са били сертифицирани 31 капиталови плана за над 300 млн. лева вложения и към 5 000 работни места. За първите 15 дни на тази година са издадени документи за към 500 млн. лева и над 2 000 работни места. Сега в Агенцията за вложения се създават още 21 плана на обща стойност 1 млрд лева и към 4500 работни места. В " Национална компания Индустриални зони " ЕАД има 7 съществени запитвания от вложители все още, като сдружението е в развой на договаряния са с общо 18 евентуални вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР