Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители
Коментари Харесай

Печални СНИМКИ от руините, които останаха след пожара в "Царските конюшни"

Кметът на София Йорданка Фандъкова образува експертна комисия с представители от " Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от регион " Оборище”, която да направи оценка на вредите на потърпевшата от пожар постройка от Царските конюшни и да задължи притежателя да я възвърне в достоверния ѝ тип. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Заради мощния вятър тази нощ е имало опасения, че огънят може да засегне и Първа британска езикова гимназия. До началото на образователната година потърпевшите здания би трябвало да бъдат обезопасени, защото са по всекидневния път на възпитаници, родители и преподаватели.

В формалното известие на общината се отбелязва, че още от 2015 година с Подробен организационен проект е заложено запазването на постройките, тъй като „ имат високи исторически качества и, макар че нямат статут на монумент на културата, с проекта е планувано запазването им”.
В проекта е записано, че не се позволява продължение, надстрояване и ново строителство и може да се вършат единствено консервация и реституция. „ Това е и повода основният проектант на Столична община през май 2017 година да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика”, означават от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

От общината допълват, че още през февруари кметът Йорданка Фандъкова е поискала от Министерството на културата „ Царските конюшни” да бъдат оповестени за монумент на културата с най-висока степен на отбрана.
Кой е притежателят?
През 2016 година „ Царските конюшни” се оказаха в центъра на скандал, откакто стана ясно, че огромна част от парцела е била купена за 90 лева на квадратен метър от предприемача и някогашен шеф на КТБ Янко Иванов.
Областният шеф на София Веселин Пенев отбрани договорката, само че по-късно подаде оставка и беше упрекнат поради дейностите си.
Пред bTV Иванов през днешния ден уточни, че неговата част от „ конюшните” – откъм „ Дондуков” и „ Васил Левски”, не е потърпевша в пожара, а са горели постройки при ул. „ Панайот Волов”, които от години са необитаеми и се водят на Министерството на вътрешните работи.
От Министерство на вътрешните работи излязоха и с публична информация за случая:
Малко след 3 часа тази заран е получен сигнал за горяща постройка на столичните булеварди „ Дондуков “ и „ Левски “. Незабавно на място са изпратени четири профилирани автомобила и 30 пожарникари. Огънят е обхванал към 2000 кв.м покривна структура. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Към 6.30 часа е изцяло погасен, няма потърпевши. На мястото на случая е изработен оглед. Причините са в развой на изясняване.

Зрелищно видео от среднощния пожар:


Ето какво остана от " Царските конюшни ":









Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР