Кметът на София Йорданка Фандъкова се оказа разочарована от въпрос

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова се оказа разочарована от въпрос
Коментари Харесай

Как кметът на София и общински дружества отговарят на общински съветници

Кметът на София Йорданка Фандъкова се оказа разочарована от въпрос от общински съветници и на собствен ред е разочаровала тях с отговора си. Това се разбра от размяната на реплики по време на последното съвещание на Столичният общински съвет.

Фандъкова отговори на въпрос на общинските съветниците Иво Божков, Марта Георгиева и Трайчо Трайков (Реформаторски блок). Те бяха поискали от нея адресите на парцелите на " Софийски парцели " и дъщерното му " Заводпроект ", цените, на които са отдадени чартърен, и имената на наемателите в годините сред 2003 година до юни 2017 година. Съветниците бяха попитали Фандъкова и дали не счита, че би било добре общината да закрие " Заводпроект ", а парцелите му да влязат в капитала на " Софийски парцели ".

Дружеството " Заводпроект " е благосъстоятелност на друго сдружение - " Лабело ", което няма никаква благосъстоятелност, само че пък е дъщерно на " Софийски парцели ". Трите са регистрирани на еднакъв адрес - ул. " Ген.Гурко " 12. Отчетите на " Заводпроект ", като благосъстоятелност на " Лабело " не се преглеждат от Столичният общински съвет, за разлика от тези на " Софийски парцели ", а опцията съветниците да упражняват надзор върху него е по-малка, тъй като сдружението попада в обсега на Търговския закон и надлежно комерсиалната загадка.

През май журналистически следствия потвърдиха, че българският еврокомисар Мария Габриел е била наемател на апартамент, благосъстоятелност на " Заводпроект ". По-късно Габриел удостовери информацията, като сподели, че е употребила парцела с контракт от 2010 до 2013 година

През май Иво Божков и Марта Георгиева желаеха от " Заводпроект " лист с точните адреси на парцелите му, наемателите и цените им. Получиха лист на 28 парцела с данни за площта и улиците, на които се намират - без съответните номера на постройките.

 Сградата на ул.
© Цветелина Белутова, Капитал

Сградата на ул. " Ген Гурко " 12

Какво питаха съветниците

В питането си Божков, Георгиева и Трайков се обръщат към Фандъкова, с цел да получат " лист с всички жилища, адрес, площ, имена на наемателите и наемна цена, дата на подписване и вероятно преустановяване на контракт за наем. "

В него общинските съветници желаят и мнението на кмета на София " дали е удачна структурата дъщерно на дъщерно сдружение на " Софийски парцели " ЕАД (каквото е " Заводпроект " ЕООД) и в тази връзка дали бихте инициирали или подкрепили прекратяването му и прекачване на активите непосредствено в " Софийски парцели " ЕАД.

И какво отговори кметът

В своя писмен отговор кметът на София " ползва " до общинските съветници отговорите на " Софийски парцели " и " Заводпроект ". Те се състоят от описи с парцели, разграничени по тип, като този път се съдържат съответните адреси, като се показва и кои са отдадени чартърен и кои не. Имената на наемателите, сумите за които са отдадени парцелите и периодите на договорите не са разказани, тъй като не са обществена информация.

Дружеството " Заводпроект " е отдало всичките си 20 жилището чартърен, 10 от които са в квартал " Младост ", 3 край площад " Руски монумент ", по 2 на улици " Орел " и " Никола Вапцаров " - единият от тях е бил нает точно от Мария Габриел, и 1 на ул. " Враня ". " Софийски парцели " пък показват, че имат 37 жилището, като всички са отдадени чартърен.

Фандъкова пък не е изказала мнението си дали " Завопроект " би трябвало да бъде закрито, а парцелите му трансферирани в капитала на " Софийски парцели ".

По време на съвещанието Божков уточни, че е откровено отчаян, тъй като " информацията, която ни се даде е парченце, от цялата картина, която желаеме да забележим, като положение на парцелите на " Софийски парцели " и дъщерните му сдружения ". Той означи като прогрес обстоятелството, че към този момент имат съответните адреси на парцелите, само че не престават да не получават информация за цените и наемателите.

Фандъкова отговори, че споделя разочарованието им, само че " в противоположната посока ". Според нея общинските съветници е трябвало да вършат разлика сред общински жилища и парцели, благосъстоятелност на търговски сдружения. По думите й общинските търговски сдружения се управляват директно от общинските съветници. " Така че питайте, единствено че

питайте който би трябвало,

окуражи ги Фандъкова. Тя уточни, че общинските съветници имат " всички пълномощия " да изискат информацията от ръководителите на тези сдружения, както и да ги поканят на закрити съвещания. " Аз нямам нищо срещу да ви дадат сдруженията цялата информация, аз нямам какво да укривам ", сподели кметът на София.

Защо въпросите застигнаха Фандъкова

До питането от тримата общински съветници към Фандъкова се стигна, откакто в края на май Иво Божков и Марта Георгиева изпратиха въпрос до " Заводпроект ", с който желаеха информация за парцелите, с които разполага сдружението, имената на наемателите им, цените, на които са отдадени чартърен, както и периодите на договорите.

Тогава от сдружението изпратиха отговор, в който се съдържаше лист с 28 парцела, като беше посочен техния тип, повърхност и улиците на които се намират, само че без съответни адреси. В отговора на " Заводпроект " се споделя и че имената на наемателите са персонални данни съгласно Закона за достъп до социална информация, като съгласно него те не са обществена информация.

Иво Божков изрази недоволството си от отговора на сдружението на съвещанието на Столичния общински съвет на 8 юни. Тогава съветниците одобриха да задължат общинските сдружения да дават отговор на въпросите им. Месец по-късно изпратиха въпроса до Йорданка Фандъкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР