Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с

...
Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с
Коментари Харесай

Кметът на София иска заем от 38 млн. лв. за ключовите инфраструктурни проекти

Кметът на София Васил Терзиев внесе отчет в СОС с искане за вдишване на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за сполучливото довеждане докрай на плановете за построяването на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се правят с европейско финансиране. Нееднократно кметът Терзиев предизвести, че не са налични нужните средства за покриване на отговорностите по изпълнените действия, което слага в риск приключването на плановете и крие заплаха от загуба на европейско финансиране.

Като решение на зародилата обстановка Васил Терзиев предлага с отчет до Столичен общински съвет нужните средства да бъдат обезпечени посредством краткотраен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лева от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне краткотраен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лева, заяви пресцентърът на общината.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни стратегии „ Околна среда " и „ Региони в напредък ".

За да се обезпечи нужното финансиране е значимо Столичният общински съвет да вземе решение в оптимално къси периоди и разплащането да се извърши до края на годината според условията на Оперативните стратегии. Излизането от тази спешна обстановка е допустимо единствено при работещ Столичен общински съвет, с определен ръководител и функциониращи комисии.

Средствата са нужни на Столичната община, с цел да може да разплати до края на 2023 година изпълнени действия и сполучливо да приключи два плана. Първият е за създаване на канализация в кварталите „ Кръстова вада - изток ", „ Драгалевци ", „ Суходол ", „ Овча купел ", „ Обеля ", кв. „ Бенковски ", „ Градоман ", „ Михайлово ", „ Вердикал " и с. Иваняне ", гр. Нови Искър.

Вторият е за възобновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул. " Граф Игнатиев ", ул. " Солунска ", ул. " Цар Шишман ", ул. " Московска ", ул. " Г.С.Раковски ", ул. „ Оборище ", сектор от бул. „ Цар Освободител ", ул. „ 19-ти февруари ", ул. „ 15-ти ноември ", площадите „ Гарибалди ", „ П. Р. Славейков ", „ Патриарх Евтимий " и към храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини „ Кристал ", „ Св.Кл.Охридски ", „ Св.Седмочисленици " и други

При несъблюдение на сегашния план за канализация Столичната община ще загуби опция да се възползва от 200 млн. лева европейско финансиране за създаване на канализация в сегашния програмен интервал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР