Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен

...
Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен
Коментари Харесай

Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден в София - къде още няма да се учи

Кметът на София Васил Терзиев разгласи 2 май за неучебен ден в столицата. 

Tази година Великден съответствува с 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската войска, а 1 май - Ден на труда е формален почивен ден. Така от шест почивни дни единствено 2 май е работен и трябваше да бъде образователен ден за учениците.

“Обявявам датата 2 май 2024 година за неучебен ден за учебните заведения на територията на Столична община под надпис – Ден да опознаем София ”, написа в заповедта на кмета.

Терзиев се базира на член 105, алинея 3 от Закона за предучилищното и учебното обучение.

“Целта е на този ден да се даде опция на учениците да опознаят по-добре нашия град по отношение на годината, в която означаваме 145 години от оповестяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде обезпечена опция да посетят гратис Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена изложба ”, написа в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

Безплатни визити ще има и във филиалите на РИМ-София, които могат да се ревизират на уеб страницата на музея. От Столична община припомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.

Ето къде още учениците ще се радват на дълга отмора:

Област Пловдив

Кметът Костадин Димитров обяви 2 май за неучебен ден. Той сподели пред публицисти, че по този начин се насърчават децата да четат повече. 

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев също зарадва учениците. " Радвам се, че в качеството си на кмет мога да ви направя този подарък за идните Великденски празници ", написа в профила си във Facebook.

Кметът на Първомай Николай Митков също издаде заповед, с която 2 май е неучебен ден.

Област Стара Загора

Със заповед на кмета Живко Тодоров, 2 май ще бъде неучебен ден. „ Убеден съм, че учениците ще използват ползотворно времето си за подготовка на уроците и идните изпити по Национално външно оценяване и Държавни зрелостни изпити “, разгласи Тодоров.

Област Плевен

2 и 15 май ще бъдат неучебни дни за учениците в община Плевен. Това стана ясно от заповеди на на кмета доктор Валентин Христов.

Така възпитаниците на образователните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване ще бъдат във почивка в дните от 1 до 6 май.

„ По този метод всяко семейство ще има опция да възнамерява времето си и да бъде заедно в празничните дни “, разяснява доктор Христов. За неучебен ден е оповестена и датата 15 май - Празника на Плевен.

Област Смолян

Кметът Николай Мелемов обяви 2 май за неучебен ден за учебните заведения в Общината.

Само Смолян от 10-те общини в региона към този момент вкарва неучебен ден на Велики четвъртък, прецизираха от Регионалното ръководство на образованието.

Област Ловеч

Кметът Страцимир Петков разгласи 2 май за неучебен ден за учебните заведения на територията на общината. 

Целта е да се избегнат затруднения за фамилиите при обмисляне на времето в дните към Великден, както и да се предотвратят събития, застрашаващи живота и сигурността при пътуването на огромен брой възпитаници от родните им места до съответното учебно заведение и назад за един образователен ден сред празниците.

Троян

Кметът Донка Михайлова също разгласи 2 май за неучебен ден. Тя се пошегува в профила си във Facebook, че макар, че е наясно какъв брой разочарования ще причиня на възпитаници и учители от това, че ще загубят един образователен ден, е решила да разгласи почивния ден.

Благоевград

Кметът Методи Байкушев издаде заповед, с която разгласи 2 май за неучебен ден на територията на регионалния център. Заповедта е издадена по отношение на член 105, алинея 3 от Закона за предучилищното и учебното обучение.

Област Хасково

И учениците в Хасково и Димитровград ще се любуват на дълга отмора. Кметовете Иво Димов и Станислав Дечев оповестиха 2 май май за неучен ден.

" Убеден съм, че децата и учителите имат потребност от зареждаща отмора преди тежките държавни зрелостни изпити и външно оценяване през май и юни ", написа Дечев.

Русе

Кметът Пенчо Милков издаде заповед, с която 2 май е разгласен за неучебен ден за всички учебни заведения на територията на Общината. 

Решението е по отношение на идното отбелязване на Великденските празници и честването на Празника на града - 6 май и след известяван на Регионално ръководство на образованието.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР