Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри официално втората „синя стая“

...
Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри официално втората „синя стая“
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров откри синя стая в Пловдив СНИМКИ

Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри публично втората „ синя стая “ в Пловдив, която бе основана в общинския Комплекс за социално-здравни услуги „ Света Петка " със средства от донори.

„ Днес откриваме втората профилирана стая за чуване на деца. Събрани сме виновните институции и всички знаем какъв брой е значима тази форма на работа, изключително с децата, очевидци и жертви на принуждение. Знаем какъв брой е нежна и ранима детската душа. Стаята се употребява и при процедурите по осиновяване “, съобщи при откриването Здравко Димитров. По думите му институциите би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да се избегне спомагателното травмиране на детето в процеса на следствие и правосъдие и да се защитят неговите права. Според него наличието на самите ръководители на институциите демонстрира какъв брой съществено е тяхното отношение към работата с децата.



Изграждането на “Синята стая” е вследствие на безвъзмездната материална помощ на донорите и петима доброволци от неправителствената организация Humanity first international, и е с най-голямото по мащаб Венецианско стъкло в България.

На формалното разкриване участваха ръководителят на ръководителят на Окръжния съд Розалия Шейтанова, Районния съд Иван Калибацев, окръжният прокурор Ваня Христева, районният прокурор Чавдар Грошев, шефът на ОДМВР ст. комисар Димитър Балев, шефът на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева, шефът на РДСП Мария Гарабедян, шефът на Държавно стопанско предприятие доктор Надя Танчева, публичният медиатор инж. Борислав Стаматов. На събитието участва и зам.-кметът по обществени действия Георги Титюков.



„ КСЗУ ”Света Петка” към този момент има „ синя стая”, в която ще се прави чуването на деца - очевидци, причинители или жертви на закононарушения по всички стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения. За мен, като шеф и психолог от класа на професор Румен Стаматов е извънредно значимо това, което вършим да е в полза на детето, по най-хубавия метод за това, намирайки най-хубавия път от всички гледни точки. “ Това съобщи при откриването шефът на комплекса Петя Вълчева. Тя благодари на управлението и на кмета Здравко Димитров и неговия екип, които са застанали зад тази концепция и са помогнали за реализирането на този значим план.

В България към 2021 година има повече от 40 такива пространства предопределени за деца, само че тази е направена по извънредно професионален метод, разясниха гостите. Според тях двете стаи ще способства за по-доброто съдействие сред институциите и ще подсигуряват ползите на децата.



Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай през вчерашния ден изпрати специфичен подарък за „ КСЗУ ”Света Петка” – осветена персонално от него икона на Св. Петка. Вчера във връзка огромния християнски празник в Комплекса бе отслужен церемониален водосвет за здраве на децата и експертите, които се грижат ежедневно за тях.

„ Вярваме, че с осъществяването на молебен Водосвет за здраве и благополучие през вчерашния ден положихме едно ново начало за децата в техния дом към намирането на своя път и вяра за семейство, показа шефът Петя Вълчева.

Дейността на комплекса за социално-здравни услуги „ Света Петка “ е разпределена в Център от фамилен вид за деца с тежки множествени увреждания с потребности от непрекъснати медицински грижи, в който са настанени 16 деца и Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, който се посещава 20 външни консуматори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР