Кметът на петричкото село Самуилово дарява собствени средства за всяко

...
Кметът на петричкото село Самуилово дарява собствени средства за всяко
Коментари Харесай

Наш кмет дарява пари на всяко бебе, родено в селото му

Кметът на петричкото село Самуилово подарява лични средства за всяко новородено дете.

Кирил Стоянов е татко на три деца. Той се пробва да предизвиква раздаемостта в Самуилово с персоналния си образец на многодетен татко и с парите, които дава от джоба си за всяко новородено бебе в селото.

Благородната традиция продължава от 2008 година, откогато Стоянов е кмет на дребното обитаемо място, предава Българска национална телевизия.

" При раждането дава 50 лв., по-късно на първия рожден ден дава още 50 лв., което си е някаква помощ. Мисля, че до някъде подтиква ", споделя Александър Велев татко на 2 деца.

" Още от първия ми ден като кмет чаках първото си дете и бях наясно страната какъв брой пари отпуска. И тогава реших, че мога да споделя по 50 лв. за всяко новородено. Изготвяме календар на новородените, съблюдаваме традицията всяка година. От тази година ще стартираме да плащаме по 100 лв., поради инфлацията ", споделя Кирил Стоянов кмет на село Самуилово.

По данни на Национален статистически институт след последното броене, популацията на всички подгорски села в региона понижава. Село Самуилово обаче е единственото, в което всяка година има най-малко по 5 новородени.

" Да се надяваме, че най-малко малко ще бъдем потребни на младите фамилии, тъй като в действителност парите за новородени в България не доближават и това не е загадка ", споделя Кирил Стоянов.

Освен на младите фамилии, кметът на Самуилово оказва помощ и на всички останали в селото. Проблем тук, както и в останалите 8 погранични обитаеми места в района, са неналичието на аптеки и медикаменти. И на този проблем обаче, решение се намира бързо.

" Помага при потребност на всеки, който няма опция да се придвижи до град Петрич, с цел да си взимат медикаменти. Даже ги е водил до лечебни заведения ", споделя Станислава Рупелова.

" Аз съм пенсионерка. Каквото съм го помолила, всичко ми оказва помощ - отивам си на Петрич и на него му давам да ми докарва ", добавя Мариана Димитрова гражданин на Самуилово.

Обновяването на детската градина и площадките за игра на децата е измежду идващите цели на Стоянов и жителите на Самуилово. За да бъде построено всичко това обаче, те чакат държавно финансиране.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР