Кметът на община Варна Благомир Коцев обяви през нощта бедствено

...
Кметът на община Варна Благомир Коцев обяви през нощта бедствено
Коментари Харесай

Варна обяви бедствено положение заради урагана, оранжев код за Източна България

Кметът на община Варна Благомир Коцев разгласи през нощта бедствено състояние поради ураганния вятър, който по-рано в събота вечерта, откакто откърши и запрати върху нея дърво на централна улица в града.

Още фотоси от следствията стихията в морската столица

" Тежката метеорологична конюнктура докара до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и мощният дъжд, тук-там и сняг, затрудняват мощно дейностите на спешните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет региона на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират основни пътни артерии, разрушават инфраструктура и нанасят вреди. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е допустимо свободното напредване. Блокирани са транспортни средства и хора на територията на общината ", заяви Благомир Коцев.

Снимка: Светла Дончева, Facebook, Група Забелязано във Варна

Общината още един път прикани хората да останат по домовете си. Кметът свика и спешен щаб, който да оцени вредите и да предприеме незабавни ограничения за връщане на града към естествен темп.

Снимка: БТА

Поради мощните пориви напразно, които в събота бяха 100 км/ч по улиците има десетки съборени дървета и развалено имущество, прецизират от общината. Движението на жителите в тези условия крие риск за живота и здравето. Поради тази причина се приканват хората да остават по домовете си и да не включват доста електрически уреди по едно и също време.

Снимка: БТА

Мобилизирани са ресурсите на всички общински и държавни служби - полиция, пожарна, Гражданска отбрана, Енерго-про, ВиК и други - за справяне с последствията. Общината благодари на жителите за съдействието и разбирането. Молят се жителите на Аспарухово и Галата да проявят схващане - екипите на Енерго-про работят с всички сили за възобновяване на електричеството, се споделя в известието на управляващите.

Мощта на стихията съумя да огъне на две големи и тежки билбордове, пометени бяха железни кошове за отпадък, а улиците - осеяни с паднали дървета

Снимка: БТА



Оранжев код за рисково мощен вятър е разгласен за Източна България през днешния ден, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е мощ за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол .

Предупрежденията на метеоролозите са за плевел и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се обилни превалявания от дъжд, които бързо даже и по Черноморието ще минават в влажен сняг с количества над 25 мм.

В Странджа и по старопланинските проходи ще се образува снежна завивка, предизвестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

Очаква се вълнението на морето в Бургаско отвън заливите да доближи 6 бала, а във Варна - 5 бала, като в следобедните часове ще отслабва.

Паднала ограда във Варна

 

В Добрич и Силистра виелицата беше съпроводена със сняг, а значително коли закъсаха.



Жълтият код е в действие за областите Велико Търново, Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково. В тези области прогнозата е за мощен и краткотрайно плевел вятър от север-северозапад с пориви до 20-25 м/сек.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР