Кметът на община „Родопи Павел Михайлов категорично заяви позицията срещу

...
Кметът на община „Родопи Павел Михайлов категорично заяви позицията срещу
Коментари Харесай

Народното недоволство няма да спре, докато има дейности на кариерите над Белащица


Кметът на община „ Родопи " Павел Михайлов изрично съобщи позицията против преустановяване и невъзобновяване на всякаква активност на територията на кариерите над Белащица по време на среща в Министерството на енергетиката със заместник-министър Пламен Данаилов. На нея участваха още регионалният шеф на Пловдив Йордан Иванов, кметът на село Белащица Костадин Николов, специалисти от министерството, регионална администрация и община „ Родопи ", общински съветници от общините „ Родопи " и Пловдив, както и представители от ИК „ Стоп на кариерите в Белащица ".

„ Дейностите на кариерите над Белащица би трябвало да бъдат прекъснати и Министеството на енергетиката не трябва да позволява удължение на добива на инертни материали в зоната ", съобщи безапелационна позиция Павел Михайлов. Той се аргументира срещу реализацията на нови капиталови планове с претекста, че община „ Родопи " ще се развива като „ зелен жилищен регион " в покрайнините на град Пловдив и туристическа дестинация.

„ По публични данни на Национален статистически институт община „ Родопи " е преди всичко по машинален приръст на популацията в страната. Белащица, дружно със прилежащите села Марково, Брестник и Първенец са най-бързо разрастващите се обитаеми места в общината.Само за последните две години популацията в Белаюица се е нараснало с близо 1400 души. В същото време кариерите са на 300 метра от жилищната територия. Кариерите имат негативно влияние заради високото равнище на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и звук и ние няма да даопуснем хората да продължат да търпят това ", изложи причини кметът Михайлов. Той сподели на заместник-министър Данаилов и скица на учредителните граници на санитарно-охранителната зона на двата каптирани естествени извора „ Калоян дере 1 " и „ Калоян дере 2 ". Общината планува създаване на план за включване на водата от карстовите извори във водопровдната мрежа на Белащица. " Така ще се реши казусът с безводието през летните месеци ", съобщи по време на срещата кметът.

От страна на МЕ разясниха, че чакат мнение от РИОСВ-Пловдив за нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с настояванията за удължение на изтеклите концесионни контракти за кариерите в Белащица. Становището ще бъде част от аргументацията на енергийното министерство по отношение на целенасоченост и правомерност на бъдещо решение дали договорите могат и би трябвало да бъдат удължени.

Представителите на ИК „ Стоп на кариерите в Белащица " обаче не бяха задоволени от отговора и обявиха, че в случай че не бъде прекъсната процедурата по даване на позволение за удължение на периода на консесионерите за рандеман на подземни благосъстояния на двата концесионера - „ Холсим кариерни материали " и „ Европейки пътища " ще предизвикват митинг пред министерството на енергетиката.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР