Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е привлечен като обвиняем

...
Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е привлечен като обвиняем
Коментари Харесай

Обвиниха кмета на Чупрене за 10 сделки, продавал общинска земя на близките си за под 100 лева

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е притеглен като обвинен от Специализираната прокуратура за общо 10 продажби на общинска земя, които е продал с на процедура фиктивни търгове на свои близки, оповестиха на брифинг от прокуратурата във връзка скандалните покупко-продажби.
Както BulNews писа той е продал над 200 декара земя на жена си, татко си и други родственици на цени близки до данъчната оценка, като въпросните имоти се планува да попаднат в бъдещата ски зона "Миджур ".
Кметът на община Чупрене е притеглен като обвинен за закононарушение по работа по член на 282 от Наказателния кодекс. Обвиняем е за 10 обособени действия, които съставляват осъществени 10 търга на общинска земя. В хода на следствието а последните 4 години (периода 2014-2018 г.) кметът е на общината е провел няколко обществени търга, в които е направил няколко нарушавания. Обвиненията касаят 10 търга за 236 декара земя. Купувачи са постоянно 4 сдружения, представлявани от бащата, някогашната брачна половинка, актуалната брачна половинка, брат и роднини. Обявата не е оповестена в уеб страницата на общината, в всекидневник, каквото е условието, не са спазени периодите за офертите ", разгласи наблюдаващият прокурор по случая Ангел Кънев.
Той изясни, че в хода на акцията са открити и данни и за други сходни търгове, само че към този момент събитията по тях още се обясняват и Стойкин още не дава отговор за тях.
"При претърсванията през вчерашния ден се събраха доказателства за още 9 обществени търга, при които прави усещане, че едно и също лице е закупило земя. Прави се инспекция за тях. Същото лице незабавно е продало земята. Това лице евентуално е имало капиталови планове, обвързвано със ски зона "Миджур ", разгласи прокурорът, като посочи, че всичките процедури и документи за ски зоната са направени от общината.
Вчера, дружно с кмета, бе арестувана и неговата брачна половинка, само че тя очевидно ще бъде пусната на независимост.
"Обвиняем е единствено кметът. Ще внесем искане за мярка за неотклонение задържане под стража поради високата социална заплаха ", разгласи Кънев и изясни, че редица от очевидците са чиновници на общината и се опасяват за работата си.
Прокурор Кънев изясни, че наказателното произвеждане е почнало през предходната година по напълно различен случай, откакто жителка на общината се оплакала от кмета поради дейностите му за неин парцел. При осъществените инспекции персонално той забелязал, че не са спазени процедурите за търговете и разгласи за тях на уеб страницата на общината липсват.
Оказало се, че даже едно от сдруженията купувачи на процедура си е персонална благосъстоятелност на Ваньо Стойкин.
"Кметът не е заявил, че едно от сдруженията купувачи действително е негово. Накарал е някогашната си жена да се подпише като притежател. След това то е трансферирано на бащата. Има безапелационни доказателства, че и правил комерсиална активност, каквато няма право да прави ", добави прокурора.
Относно продажните цени на общинските земи той изясни, че са продавани извънредно на ниска цена - под 100 лв. на декар.
Прокурорът разясни, че обжалвания по самите търгове, които са извоювани от доближените хора на кмета не е имало. Имало е обжалване по самия план за ски зона "Миджур ". НПО-та са подавали такива тъжби, които обаче не са минали през съда, след което утвърдена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР