Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните

...
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград бе официален гост на честванията по повод пролетния празник на Казахстан – Науръз

Кметът на община Благоевград доктор Атанас Камбитов бе измежду формалните посетители на тържественото отбелязване на Пролетния празник на Република Казахстан – Науръз в Благоевград. Той поздрави посланика на Република Казахстан в България Н.ПР. Темиртай Избастин, почетния консул на Република Казахстан в България Митко Солаков и всички присъстващи пред зала „ 22 септември “. Сред формалните посетители на празника Наузръз бяха още посланикът на Република Казахстан в България Н.ПР. Темиртай Избастин, Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров, Посланикът на Молдова в България Н.Пр. Щефан Горда, ръководителят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков.
 blg2  blg3  blg4  blg7
„ Позволете ми от свое име и от името на жителите на община Благоевград да поздравя Вас и жителите на Казахстан с настъпващия пролетен празник Науръз- казахската Нова година. Пожелавам Ви тя да бъде мирна, противоречива, плодотворна и сполучлива. И защото седем е цифрата знак желая да Ви пожелая 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата да бъдете щастливи. Радвам се, че Община Благоевград и Посолството на Казахстан трансфораха едно партньорство в дългогодишно другарство. Днес е и един прекрасен български празник- Лазаровден. И има символика. Понякога не са значими хилядите километри, които ни разделят, значимо е сърцата да бъдат близки. Бъдете здрави! Щастлива Нова година! “, сподели в приветствието си доктор Атанас Камбитов. Той изрази своят убеденост, че положителните партньорски и другарски взаимодействие сред двете култури ще продължат и в бъдеще.

Приветствено слово към присъстващите насочи и Н. Пр. Избастин, който честити празника на всички присъстващи, на поданици и посетители на Благоевград и студенти на АУБ, като им пожела здраве и благополучие. От своя страна почетният консул на Р Казахстан Митко Солаков добави, че поддържа и приветства устрема на Община Благоевград да усъвършенства качеството на живот на своите жители. Пролетният празник на Република Казахстан в България Науръз стартира с концерт- театър на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „ Пирин ”. Те бяха подбрали песни и танци, представящи благосъстоянието и фолклорната традиция на Югозападна България.

Програмата включваше още и обичайни казахски танци, осъществяване на обичаен казахски музикален инструмент, който бе изпълнен от студентка на АУБ Финалът на празничната стратегия бе непокътнат за млада цигуларка, представител на АУБ, която извърши известна казашка ария. След формалното разкриване бе извършен формален банкет, а присъстващите разгледаха фотоизложба, представяща репродукции на картини от фонда на Държавен музей на изкуствата на Република Казахстан „ А. Кастеев “, изображения на антични сребърни и златни украшения, открити от археолози на територията на Казахстан, както и снимки на президента на Републиката. Експозицията ще бъде налична за поданици и посетители на града от 2 до 10 април.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР