Кметът на Монтана Златко Живков ще открие петнадесетото издание на

...
Кметът на Монтана Златко Живков ще открие петнадесетото издание на
Коментари Харесай

Фолклорни таланти идват в Монтана за Напеви от Северозапада

Кметът на Монтана Златко Живков ще открие петнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада “ в 9.45 часа тази събота. В два следващи дни Общинският юношески дом ще посрещне в Монтана фолклорни гении от 15 обитаеми места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене “, “Хореография “ и “Инструменталисти “. 
На 13 май от 10.00 часа в огромната зала на Младежкия дом ще пеят участниците в раздел " Народно пеене ". На 14 май конкурсната стратегия продължава с осъществяванията на децата от разделите “Хореография ” и “Инструменталисти ”. Инструменталистите стартират в 10.30 часа в дребната зала на институцията. По същото време и танцьорите стъпват на сцената. Всички участници в “Напеви от Северозапада “ ще извършват произведения от нашия край, защото задачата на състезанието е да подтиква интереса към фолклорното благосъстояние на Северозападна България. 
Талантът и майсторството на артистите, инструменталистите  и танцьорите ще бъдат оценени от професионално жури - вокални педагози, национални реализатори, музиканти, композитори и хореографи.  Председател на журито в раздел “Народно пеене ” е Радка Стефанова – национална певица и вокален възпитател. Заедно с нея професионалното си мнение ще дават националната певица Снежана Борисова и Силвия Димитрова - национална певица, музикален редактор и водещ.
Оценяването на осъществяванията на инструменталистите е поверено на Валентин Янков –тамбурист, композитор и продуцент, Александър Донев - музикант, реализатор на дудук и Асен Асенов – гъдулар и учител по национално пеене.
Журито в раздел “Хореография ” ще оглави Ивайло Първанов - гл. ас. доктор по етнохореология към Българска академия на науките и живописен началник на Детско-юношески танцов отбор „ Пламъче “ – София. Негови помощници ще бъдат Георги Евденов - основен живописен началник на Ансамбъл за национални песни и танци " Вратица " – Враца и Дилян Митов – диригент на Ансамбъл за национални песни и танци „ Дунав “, град Видин.
Традиционно в границите на Националния фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада ” се организира и видео състезанието за национални песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Тази година задочно със свои видеозаписи се включиха участници от Република Молдова и Испания.
Съпътстващи изяви по време на състезанието са изложбата „ Чипровският килим. Постланият път към Бога “ на Исторически музей - Чипровци и битов ъгъл на РИМ– Монтана. Те ще бъдат ситуирани във фоайето на Младежкия дом.
Петнадесетият народен фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада ” се провежда от Общински юношески дом – Монтана, в партньорство със съдружие „ Младежки ентусиазъм за бъдещето ” и Школа по български национални танци „ Стоянови ”. Изявата се реализира с поддръжката на Община Монтана и спонсорството на компании и организации от района, съпричастни към съхраняването на фолклорното благосъстояние на Българския Северозапад.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР