Кметът на Благоевград Илко Стоянов застана редом до протестиращите жители

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов застана редом до протестиращите жители
Коментари Харесай

Kметът на Благоевград Илко Стоянов на протеста за Покровнишкия мост: Институциите са длъжници на хората

Кметът на Благоевград Илко Стоянов застана паралелно до протестиращите поданици на няколко села в община Благоевград, които за следващ път се оповестиха против неналичието на действителни периоди от страна на страната за изграждане на нов мост на Покровнишко шосе.

За малко бе блокирана Автомагистрала „ Струма “ при пътен възел Зелендолско шосе.

„ Истината е, че хората са изцяло в своето право. Институциите са им длъжници! Проблемът би трябвало да бъде решен час по-скоро. Липсата на мост основава стеснение при напредване, само че и предизвиква финансови загуби на жителите “, съобщи кметът Илко Стоянов.

По искане на протестиращите ще бъде извършена среща на 20 януари от 12. 00 часа. Още по време на самия митинг, Стоянов пое ангажимент да обезпечи зала, както и наличието на локални кметове и поданици. Очаква се от страна на Областна администрация да провеждат присъединяване в срещата на виновните институции на държавно равнище – Областно пътно ръководство, ВиК, „ Аресгаз “. Целта е жителите, пострадали от неналичието на нов мост на Покровнишко шосе, да получат действителни периоди за пускане на СМР и привършване на дейностите от страната.

Кметът Илко Стоянов организира ежедневни срещи в търсене решение на казуса и непрестанно заявява своята поддръжка към хората, живеещи в селата, свързани с компрометираното оборудване, а това е и вторият митинг към който се причислява.

Непосредствено след пропадането на моста на Покровнишко шосе, Община Благоевград предприе серия от поредни дейности за възобновяване на оборудването. Въпреки, че то е държавна, а не общинска благосъстоятелност, кметът на регионалния център Илко Стоянов постави всички вероятни старания пътната връзка да бъде възобновена в най-кратки периоди, защото тя е извънредно значима за напредването на хората, живеещи в селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица към Благоевград и назад.

През м. февруари 2022 година кметът Стоянов изпрати незабавно писмо до Министерство на районното развиване и благоустройството с искане обектът да бъде включен в листата за незабавни поправки. В резултат на това бяха планувани средства от бюджета на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне. Последва процедура по инженеринг, както и такава за избор на реализатор.

През м. октомври 2022 година бе подписан и контракт с компания реализатор за създаване на нов мост, само че все още строителните работи не са стартирали, поради неуредени договорни връзки сред страната и компанията снабдител на газ, чиято тръба за газоподаване е инсталирана под самия мост.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР