Кметът на Банско Иван Кадев, зам.-кметът Сашка Въчкова и служителката

...
Кметът на Банско Иван Кадев, зам.-кметът Сашка Въчкова и служителката
Коментари Харесай

Кметът на Банско, зам.-кмет и служител са замесени в афера за 1 млн. лв.

Кметът на Банско Иван Кадев, зам.-кметът Сашка Въчкова и служителката Таня Станчева са забъркани в спекулация за 1 млн. лева, оповестява уеб сайтът 4vlast-bg. Кадев се врътна на Българска социалистическа партия и се пробва да се присламчи към президента Румен Радев.

„ от десетилетие към този момент е царицата на община Банско. Тя е шеф на отдел „ Икономическо развиване “, само че е цяло събитие човек да я засече в общината. Ежемесечно обаче се подписва против тлъста заплата от 2500 лева, чуваме, че й се начислявал и ексклузивен труд.  Със зам.- кмета Сашка Въчкова разпределят запас от 700 000 лева до 1 млн. лева годишно за културни мероприятия.” Това оповестиха възмутени поданици на курортната община, които се питат по какъв начин е допустимо Станчева да се радва на такава свободия? Те споделят, че брат й държи един от най- оборотните хотели в Банско, където се настанявали гостите на общинските събития. „ За събития- фестивали, концерти.., гостите се пращат незабавно там. Как става? Просто и Туристическо- осведомителният център е на послушание на общината т.е. на Таня Станчева. Тя не стъпва в общината, все едно е в режим на отдалечена работа. Всичко това се случва с благословията най- към този момент на зам.- кмета. Двете чертаят културните събития, които имат за цел да притеглят повече туристи и разпределят заделения за това финансов запас. Когато Станчева е в общината, тя прекарва времето си в кабинета на Въчкова и чертаят кого да поканят и какъв брой пари да му дадат. Разбрахме, че стандартът на живот на Станчева внезапно скочи, дочуваме, че тя е горделив притежател на апартамент в София и се пренесла там. Как един общински админ смогва да си купи апартамент в София?”, питат се хората. В Банско сега се готвят за Фестивално лято и Джаз фестивал. 200 000 лева коства джаз фестът.

Като писахме към този момент, заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова стана обвинена по проблем отпреди 12 години. За заяви прокуратурата, само че все пак тя продължи да заема държавна служба и даже се сочи за действително ръководещия кмет на Банско.

Ето какво написаха от прокуратурата в Разлог до медиите:

Досъдебното произвеждане е завършило с импортиран от прокуратурата през м. декември 2019 година обвинителен акт в съда. В хода на следствието е било открито следното:

В интервала от м. април 2008 година до м. октомври 2009 година обвиненият Б.Л. бил един от шефовете на комерсиално сдружение „ Б.-ГЛ “ ООД и го представлявал. Обвиняемата Въчкова през това време изпълнявала длъжността заместник-кмет на Община Банско. Към лятото на 2008 година двамата не се познавали.

През м. септември 2007 година Общински съвет – гр. Банско дал единодушие на Община Банско да кандидатства по стратегия САПАРД, мярка 6 – „ Лесовъдство, залесяване на аграрни земи, вложения в горски стопанства, преправка и маркетинг на горски стопанства “, с план „ Изграждане на полезащитни пояси в землището на гр. Банско по активност „ Залесяване на изоставени и ерозирали аграрни земи “. Била подадена молба до Държавен фонд „ Земеделие “ за кандидатстване за субсидиране на плана, с приложена документи. На 30.10.2007 година в гр. София бил подписан контракт за даване на безплатна финансова помощ при изискванията на специфичната предприсъединителна стратегия на Европейския съюз за развиването на земеделието и селските региони в Република България (САПАРД) сред Държавен фонд „ Земеделие “ и Община Банско.

Според контракта, общият размер на инвестицията бил 236 669.43 лв., размерът на личното присъединяване на Община Банско – 14 777.43 лв., размерът на дотацията – 221 892 лв., от която 166 419.00 лв. от Европейския съюз и 55 473.00 лева от националния бюджет.

В осъществяване на контракта с Фонда, Община Банско провела процедура по Закона за публичните поръчки. В резултат на извършения конкурс сключила контракт с сдружението „ Б. – ГЛ “ ООД, представлявано от един от шефовете – обвинения Б.Л. Задълженията му включвали на собствен риск и против заплащане осъществяване на залесителна и друга активност – разчистване на сечище, изнасяне на камъни, накъсване на пънове с навесен ротор, риголване, дисковане, подравняване с влачка, закупуване на едногодишни фиданки, маркиране на посадни места, краткотрайно запазване на фиданки, разнасяне на фиданките по места, залесяване с меч „ Колесов “, закупуване на хербицид, отнасяне с хербицид с гръбна пръскачка, превоз за доставка на фиданки, изработка на ръчни тераси, съгласно софтуерен проект и спецификация. Определен бил и период за осъществяване – 4 месеца и 2 седмици, който след това, след подписан анекс към контракта с Фонда, бил продължен до м. октомври 2008 година

Общата стойност на предоставената активност била в размер на 219 197.92 лева без Данък добавена стойност и 263 037.50 лева с Данък добавена стойност. Сумата за осъществяване на активността следвало да бъде предоставена на Община Банско от Държавен фонд „ Земеделие “ под формата на безплатна финансова помощ.

През м. април 2008 година на изпълнителя била предплатено преведена сумата от 79 000 лв. по издадена от него фактура, представляваща 30 % от общия размер на задължението.

През м. юли и м. октомври 2008 година обвинената Саша Въчкова, в осъществяване на служебните си отговорности, посетила и оценила осъществената работа в обектите по контракт. Били подхванати дейности по определяне на площта на парцела, осъществената почво-подготовка и на броя на залесените фиданки. Били направени и подписани приемо-предавателни протоколи. В хода на следствието е било открито, че всички действия, отразени в тях като количество и като стойност не дават отговор на действителното фактическо състояние – осъществени били по-малко действия и на по-ниска стойност, посочената повърхност за залесяване в обекта действително също била по-малка, както и броят на засадените фиданки.

Протоколите, дружно с фактурите, били предадени в Община Банско за заплащане. Всеки от обвинените знаел, че отразеното в тях, както и посочените цени, не дават отговор на действителното състояние. Намерението на обвинения Л. било,чрез сключване на протоколите с погрешно наличие, а по-късно и на фактура, удостоверяваща осъществените действия и дължимата за тях цена, той и сдружението „ Б.-ГЛ “ ООД да получат без правно съображение въпросната сума. Целта на обвинената В., посредством сключване на протоколите и на фактура, издадена от него, да му даде опция да я получи.

Въз основа на показаните документи било разпоредено на сдружението да се заплати сумата от 180 188.70 лв.. До действителен превод на сумата не се стигнало, заради независещи от възложителя и обвинените аргументи – подписан анекс към контракта сред Държавен фонд „ Земеделие “ и Община Банско за смяна на в началото утвърдената помощ.

Впоследствие, средствата за издължаване към изпълнителя по контракта били обезпечени от планувания запас в бюджета за 2009 година на Общината. На 03.09.2009 година на ръководеното от обвинения Б.Л. сдружение била преведена сумата от 101 188.70 лв..

Първо правосъдно съвещание по делото бе планувано за 01.07.2020 г.и още се точи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР