Кметът Иван Портних прехвърли вината за упадъка на Варна на

...
Кметът Иван Портних прехвърли вината за упадъка на Варна на
Коментари Харесай

Кметът Портних обвини държавата за упадъка на Варна и съобщи неверни данни за населението на града

Кметът Иван Портних трансферира виновността за упадъка на Варна на страната в изявление в Нова Варна.

" Варна изгуби доста време и понесе вреди, поради политическата надменност на „ Промяната “ – на локално и на държавно равнище! И това не са оправдания, а обстоятелства, които имат съответни измерения. Вече сме 2023 година и евентуално ще се наложи да разчитаме още веднъж единствено на личните си сили и благоприятни условия – на жителите и бизнеса, за което им благодаря! Въпреки рецесиите приключихме годината с висок кредитен рейтинг, стеснен от този на страната, без просрочени отговорности, с растеж на приходите и на събираемостта на локалните налози и такси.

Няколко са отрицателните фактори, които оказват въздействие през последните години върху града. Част от тях са подбудени от международни проблеми – пандемията и интернационалните рецесии, само че други са резултат от неспособно държавно ръководство и тенденциозен бойкот. Примери за това са забавеното отваряне на национални оперативни стратегии, което лишава общините да работят по планове и да притеглят външно финансиране в градовете. А във Варна всичко това бе допълнено от блокирането в съда на част от общински бюджет за 2022 от някогашния регионален шеф на Промяната. До момента няма решение на съда по проблема. Заради тази целенасочена наказателна акция против варненци не се случиха редица планове. И в случай че част от тях стопираха, заради неналичието на устойчиво държавно ръководство, като строителството на Автомагистрала „ Хемус “, на Автомагистрала Черно море “, построяването на Икономическата зона, то блокираният бюджет от “Промяната ” замрази планове, които касаят всекидневието на хората – да вземем за пример, рехабилитацията на улиците в града. ", споделя той.

После обаче оповестява един потвърдено погрешен факт:

" Варна е един от дребното градове, които усилват своето население и притеглят дейни младежи! Това значи, че ние би трябвало да сме подготвени да осигурим нужните условия за живот и работа – с създаване на нова градска инфраструктура и екологично устойчива среда, с нови детски ясли, детски градини, учебни заведения. "

Твърдението на кмета Портних не дава отговор на истината.

За първи път в новата история на града Варна понижава като население през последните 10 години.

Варна остава трета по население в страната с 319 613 поданици, само че броят им е намалял с над 10 000 за 10 години . Това сочат данните към 7 септември 2021 година от Националното броене. Областта също резервира трето място в страната, само че е намаляла с 42 876 души. 

Цялото изявление в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР