Кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова посетиха днес

...
Кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова посетиха днес
Коментари Харесай

Община Видин с финансова подкрепа за разкопките на Бонония

Кметът доктор Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова посетиха през днешния ден разкопките на античния римски град Бонония. Община Видин подкрепя тазгодишните проучвателни работи, които се правят в общински терен наоколо до ПГТ „ Михалаки Георгиев “, със средства от бюджета в размер на 20 000 лева Благодарение на това археологическият екип има опция да продължи работа на обекта до края на ноември.

Ръководителят на разкопките доцент Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките показа резултатите досега. „ Сега работим тъкмо със средствата, обезпечени от Общината. В цялата история на изследването на Бонония това са най-големите и най-активните разкопки – започнаха още септември и не престават към този момент два месеца, с 30 служащи и 7-8 души археологически екип, доста архитекти, геодезисти, реставраторите идват другата седмица “, изясни доцент Димитров.
Община Видин закупи нови коли за по-добри услуги
Придобивките показаха през днешния ден заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев. „ Автомобилите са закупени със средства...



Той акцентира, че капацитетът на антична Бонония е голям. „ Тук е най-голямата крепостна стена, откривана в цяла България. Широчината на крепостния дувар е 4 метра. За съпоставяне, в Рациария, столицата на провинцията, крепостната стена е необятна 2,20 метра, във Филипопол – 2,50 метра. Така че Бонония е в действителност неповторимо мощно укрепена римска цитадела, с десетоъгълни кули. Единственият аналог на такава мощна крепостна система от римската ера има в Зайчар, във Феликс Ромулиана “, уточни археологът. Той добави, че желанията са следващата година да продължи цялостното изследване на терена. Целта е да се свържат разкопките на остарелия северен бранш – Кула №8, с разкритата през тази година Кула №10. Така в края на 2022 година ще бъдат изцяло проучени две крепостни кули и над 100 метра от крепостната стена на Бонония. Според доцент Димитров това ще е превъзходна даденост в центъра на града за развиването на туризма. Ръководителят на разкопките показа, че поддръжката на Община Видин е поръчител, че с всяка идната година ще е допустимо мащабът на изследването да бъде увеличаван.

Кметът на Видин доктор Ценков на собствен ред изрази наслада, че с помощта на отпуснатите от общинския бюджет средства е станало допустимо постигането на такива значими резултати. Той обаче добави, че е належащо доста по-сериозно финансиране, което на този стадий не е във опциите на Общината. „ И общинското управление, и археологическият екип ще настояваме пред идващите български държавни управления да заделят от бюджета на страната най-малко половин милион лв. за Рациария и Бонония, тъй като двата обекта са свързани. Видин има голям капацитет да се развие като туристическа дестинация на база на многопластовата история и на неповторимите си естествени дадености “, съобщи доктор Ценков.


Община Видин набира заявки за замяна на отоплителни уреди
Община Видин афишира втора покана за набиране на заявки за замяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични. Това беше...

Той увери, че Общината е подготвена да предприеме нужните административни процедури, тъй че разкопките да могат да продължат и в прилежащи парцели, които също са общински, като се доближи съвсем до Военното окръжие. По този метод ще се сътвори един доста важен туристически атракцион. Видинският кмет показа, че е обсъждано разкопките да обзет и региона на крепостта „ Баба Вида “, където направеното геофизично снимане е посочило съществуването на още една от кулите, ситуирана на северната крепостна стена на Бонония. Има концепция и в общинска постройка в непосредствена непосредственост до актуалните разкопки, която е останала от остарелия еврейски квартал, да се направи музей с находки от римската цитадела.

В началото на 2021 година към 15 000 лева са отделени от бюджета на Община Видин за разчистване на Шарампоя и за разкопки, изясни заместник-кметът Борислава Борисова. Тя добави, че това, както и отпуснатите след това 20 000 лева за обект „ Антична Бонония “, са доказателство, че общинското управление реализира верните политики, целящи превръщането на Видин в желана туристическа дестинация.

Кметът доктор Ценков сподели още, че Общината подхваща нужните стъпки за създаване на минералните извори. „ Моята фантазия е до края на мандата да имаме обединен туристически артикул за всички музеи – като се стартира от Епиграфския център през „ Баба Вида “, до Кръстатата казарма и „ Конака “, да се обединят в един общ билет и хората, които посещават града ни, да видят всички тези дадености, с които се гордеем “, означи той. И акцентира, че Видин има доста забележителности – Синагогата, чиято реституция ще завърши в края на идната година, неповторимата джамия на Осман Пазвантоглу, катедралният храм „ Свети Димитър “, който е вторият по величина в България, мавзолеят на първия български екзарх Антим. „ Видин е бил важен град и подобен ще си остане “, съобщи доктор Ценков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР