Кмет се отказа от поста, за да стане тираджия. След

...
Кмет се отказа от поста, за да стане тираджия. След
Коментари Харесай

Кмет заряза поста, за да стане тираджия, парите не стигали

Кмет се отхвърли от поста, с цел да стане камионджия. След 7 години отпред на белослатинкото село Бъркачево Георги Георгиев напуща по лична воля. Причината е прозаична – не може да устоя фамилията с дребната кметска заплата, която е под 700 лв. след удръжките. Случаят не е изолиран във Врачанско. Преди време селски кмет си потегли, с цел да стане хазаин на манастир.

На 40 години кметът на село Бъркачево сменил внезапно професионалния курс. „ Едва ли аз съм първият, надали ще бъда и последният, като виждам какви сътрудници имам, като пожарникари, служители на реда, учители и всевъзможни са станали към този момент водачи на камиони ”, съобщи Георги Георгиев.

Решението да стане камионджия взел след месеци безсънни нощи и разискване у дома. Надделяло фамилията. „ Просто финансовото състояние е доста тежко, децата пораснаха и както се споделя, огромни деца – огромни разноски ”, разяснява той.

Тръгва си след съвсем два мандата кметуване. Няма да не помни тръпката първоначално.

„ Предизвикателството беше, че желая да трансформира нещо в селото, и тъй като аз съм роден и живял в София, забелязах, че популацията е от ден на ден застаряващо, младежи няма и те несъмнено си имаха потребност от помощ ”, означи Георгиев.

Не бил от кабинетните кметове, споделят хората и по тази причина им е мъчително, само че схващат решението му. „ Посред нощ да го повикаш, постоянно ще отиде и ще помогне. Мисля, че не е обикновено за това село да работи за 600 лв., той има две деца, грижи се за тях ”, акцентира Виолетка Гетова.

„ Преди четири години, когато беше наводнението, кметът изнесе на ръце една съвсем стогодишна баба, с цел да я избави от удавяне ”, спомня си Малина Цолова.

Показателна била и кметската борба със снега.

След десетки хиляди навъртени километри някогашният кмет споделя, че зад кормилото е извънредно рисково, само че въпреки всичко има общо с кметуването.

„ Може да закусвам и на вечеря, може да дремя и на следващия ден вечер примерно, годината, в която селото беше наводнено, аз безусловно не се прибирах шест дни у дома и не си спомнях какво съм ял и дали изобщо съм ял ”, сподели Георгиев.

До приключването на мандата Народното събрание в Бяла Слатина назначил за краткотраен кмет брачната половинка на Георги, локален човек и досегашен общински чиновник. „ Да си кмет на едно малко село като нашето, е предопределение, а на тира се качваш, с цел да изкарваш пари ”, безапелационна е Благовеста Борисова.

А зад кормилото на огромния камион някогашният кмет е насочен към едно – „ Да се прибера безаварийно, да си прегърна дамата, децата и по този начин до май месец, когато огромният ми наследник ще бъде зрелостник ”.

На съселяните си Георги дава обещание постоянно да разчиства тротоарите от снега, когато не е на път.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР