Клюките и социалните мрежи между малки групи хора преди 300

...
Клюките и социалните мрежи между малки групи хора преди 300
Коментари Харесай

Клюките са допринесли за появата на културата

Клюките и обществените мрежи сред дребни групи хора преди 300 000 години са съдействали за появяването на просвета и са ускорили човешката еволюция, заяви в. " Мейл он сънди ", базирайки се на английски и швейцарски учени.

Екип, управителен от проф. Андреа Миляно от Цюрихския университет, изследва модерни племена във Филипините, с цел да направи аналогии с праисторическите хора. Антрополозите откриха, че диалозите сред другите групи са основни за появяването на културни и софтуерни хрумвания, предава Българска телеграфна агенция.

Проследяващи устройства, носени от 53-има души от народа Агта, разкриха, че съвсем всекидневно те посещават прилежащи племена, с цел да си поговорят. Това " отблъскване у съседите " учените назовават еквивалент на обществените мрежи. Именно тези диалози съгласно тях са разрешили да се появят хрумвания и ритуали, да се обменя информация за лечебни растения.

" Хората имат неповторима дарба да основават и акумулират просвета - сподели доктор Марк Дайбъл от лондонския Юнивърсити колидж, който е съавтор на проучването - От елементарния молив до Международната галактическа станция, човешката просвета е артикул на голям брой мозъци от доста генерации и не може да бъде възпроизведена от нищото единствено от един човек. Тази дарба за кумулативна просвета е съществена за триумфа на човечеството и се е появила при нашите праисторически прародители ".

Учените са наблюдавали общуването на хората Агта един месец, като са следили визитите и миграциите сред другите общности. Така те са основали карта на обществените им мрежи. Повечето общували с хора от техния лагер, само че съвсем всекидневно имало и визити сред лагерите. Именно тях експертите съпоставят със актуалните обществени мрежи.

" Когато ни би трябвало решение на проблем, влизаме в интернет и използваме доста източници, с цел да получим информация от разнообразни хора. Праисторическите хора са употребявали обществената си мрежа по същия метод " - сподели проф. Андреа Миляно.

Антрополозите са тествали с компютърни симулации какъв брой обществени взаимоотношения са нужни за здравно изобретение - при живеещи в горите ловци и събирачи за това се нужни 177 обществени взаимоотношения. Процесът е по-дълъг за хора по бреговете - 516 диалози. Според експертите общностите с по-неформални връзки подготвят към по-бърза културна еволюция. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР