Ключовият въпрос на посещението на Ердоган в Сочи беше удължаването

...
Ключовият въпрос на посещението на Ердоган в Сочи беше удължаването
Коментари Харесай

Остана ли Украйна без зърнена сделка?!

Ключовият въпрос на визитата на Ердоган в Сочи беше удължаването на зърнената договорка, написа украинският вестник Vesti.ua. Липсата на шумни изказвания в края на договарянията сред съветския и турския президент не вещае нищо положително за украинските фермери.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде в Сочи за среща с съветския президент Владимир Путин. Ключовият въпрос, който стана обект на полемика сред двамата водачи, е подновяването на зърнената договорка сред Украйна и Русия, в която Турция работи като медиатор.

Зърненото съглашение не е в действие от 17 юли, когато Русия публично разгласи, че се отдръпва от него. Като изискване за удължение на договорката Москва изиска отчасти облекчение на глобите. След анулирането на съглашението международните цени на зърното се повишиха.

В резултат на срещата сред Ердоган и Путин въпросът за връщане към зърненото съглашение остана открит. Москва продължава да отстоява позициите си, настоявайки за анулация на глобите върху доставките на съветско зърно и торове, за назад свързване на Rosselkhozbank към системата SWIFT и за унищожаване на редица други ограничавания.

Какво се случи преди срещата

В навечерието на срещата сред Ердоган и Путин турският външен министър Хакан Фидан отлетя за Москва. Той се срещна с сътрудника си Сергей Лавров. Фидан акцентира значимостта на възобновяването на износа на зърно от Украйна.

Също по този начин украинският външен министър Дмитрий Кулеба назова срещата на президентите в Сочи може би последният късмет за възкръсване на зърнената договорка. На 31 август формален Киев се обърна към турската страна с апел да способства по всевъзможен метод за подновяването на съглашението за зърно.

Връзките с Русия и успеваемостта на Турция като медиатор

Турция, като член на НАТО, може да бъде отнесена към груповия Запад. В същото време Путин има толкоз добросъседски връзки с малко други страни. Газопроводите „ Турски поток “ и „ Син поток “, в допълнение към газопроводите „ Дружба “ и „ Съюз “, минаващи през Украйна, са единствените съществуващи канали за доставки на съветски газ за Европа.

Логично е, че за Русия е преференциално разширението на преноса през Турция и тя подхваща дейни стъпки в тази посока. Това е преференциално и за турската страна. Освен това Руската федерация строи атомната електроцентрала Akkuyu в Турция.

Международният специалист Владимир Воля е податлив да види в протичащото се известна взаимозависимост на турския водач от притежателя на Кремъл. “Ердоган е подвластен от Путин, че Русия строи атомна електроцентрала в Турция. Той също по този начин се интересува от увеличение на преноса на газ през страната си ”, сподели специалистът.

В същото време Анкара можеше да направи стратегическа неточност в връзките си с Кремъл, когато освободи украински бойци, които бяха в Турция при започване на юли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков незабавно назова този ход “нарушение на изискванията на споразуменията ”. Според него украинските бойци е трябвало да останат в страната „ до края на спора “.

“Когато Ердоган ги пусна, той може да е нарушил някои от обещанията си към Кремъл. Ако е по този начин, тогава ролята му на медиатор е доста понижена ”, споделя Воля.

Козовете на Ердоган в договарянията

Според Путин предходната година стокообменът сред двете страни се е нараснал с 86%, т.е. съвсем двойно. Освен всичко друго, доста глобени артикули влизат в Русия и през Турция. Те можеха да бъдат разисквани на частна среща на президентите при закрити порти, последвала формалната част. А това към този момент е детайл от зависимостта на Москва от Анкара.

“Разбира се, че това ще се разисква. Ще се разисква въпросът със глобените артикули. Но подготвен ли е Ердоган да каже: в случай че желаете всичко това да продължава, дайте ми това и това ”, споделя Воля.

Според него Турция е на самобитен сектор сред водещите западни страни и Русия. Западът непрекъснато се чуди дали съблюдава глобите и би трябвало ли да се постановат ограничавания на турските компании.

Невъзможността Путин да се върне към зърненото съглашение съгласно Воля се основава на два съществени правилото. Първо, той прави всичко, с цел да изтласка Украйна от пазара на зърно.

Вторият миг са военни съображения. Ръководителят на Кремъл счита южните пристанища на Украйна за плацдарм за постигане до административната граница с Крим.

“Засега няма признаци, че Путин ще се откаже от проектите си. Според най-оптимистичните прогнози договорката за зърно няма да бъде върната до ноември ”, споделиха от “Воля ”.

Да, след края на формалната част, за сбогом с Путин тет-а-тет, Ердоган още веднъж подсети какъв брой значима е договорката за зърното за африканските страни и даде обещание да направи шумно изказване след срещата.

Но, явно, не беше допустимо да се споразумее с президента на Русия.

„ Отделна алтернатива, която Путин би могъл да предложи, е с парите на Катар Турция да закупи един милион тона съветско зърно и то да бъде модифицирано в Турция “, допуска Воля.

Геополитически резултати от договарянията

Спокойно може да се приказва за набор от политически приказки и на двамата участници в срещата в Сочи. Ердоган интензивно и поредно прокарва облика си на медиатор и “миротворец ”. Може би разчиташе на по-осезаеми резултати.

А за Путин това е още една проява на неговата значителност. “Вижте, те идват при мен, те се преценяват с мен. ” Това е значима картина на първо място за вътрешния консуматор – в Русия президентските избори ще се проведат след шест месеца.

След срещата с Ердоган представителят на съветския президент Песков сподели, че Путин към момента не е взел дефинитивно решение за присъединяване в срещата на Г-20. Може би визитата на президента на Турция повлия на този въпрос и ръководителят на Кремъл се почувства по-уверен или получи някакви гаранции.

Украйна, въпреки това, ще изчака уголемен протокол от договаряния, който съгласно Кулеба Ердоган несъмнено ще показа с президента Зеленски.

“Ако някой се среща без Украйна, това не значи, че Украйна я няма. Тя участва невидимо на всички места, като сянката на бащата на Хамлет ”, опита се да разсмее натрапчивите публицисти ръководителят на украинското външно министерство.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР