Ключова за модернизацията на Българската армия сделка е под въпрос

...
Ключова за модернизацията на Българската армия сделка е под въпрос
Коментари Харесай

Лобистки интереси в МО провалят ключова за модернизацията на армията ни сделка

Ключова за модернизацията на Българската войска договорка е под въпрос поради напън в интерес на авансово избран любимец, научи Епицентър. бг.

 

Кандидатите за доставка на седем 3D радара са подали съвсем близки ценови предложения, само че поради лобистки ползи в интерес на един съответен състезател все още не е ясно дали Министерството на защитата ще изиска тяхното усъвършенстване, с което ще спести десетки милиони на българския данъкоплатец 

 

Един от най-важните планове за модернизацията на Българската войска тази година - този за доставката на седем на брой 3D радари, които да пазят небето ни и оценен на към 400 млн. лева, е подложен на тестване и има сериозен риск да бъде изопачен.

 

Причината - сериозен напън да се фаворизира авансово избран победител измежду доставчиците и отвращение на управлението да се изиска по-ниска цена от участниците в проведения от Министерството на защитата (МО) ни интернационален търг, споделят източниците ни. 

 

Конкурсът е на финалната права. Той даже трябваше да бъде приключен до края на предходната година, тъй като е директно обвързван с доставката на осемте нови американски изтребителя F-16 Block 70.

 

По проект първите бройки от бойните самолети би трябвало да дойдат при започване на идната година, а производителите на радарите ще имат потребност от най-малко две години, с цел да ги произведат и доставят.Без модерни радари, потреблението на новите американски изтребители е невероятно, тъй като България сега към момента употребява остарели руски радиолокационни системи, които са несъвместими с тези на НАТО и не могат да вършат връзка с новите самолети.

Новите радари са и основен съставен елемент от противовъздушната и противоракетната защита на страната.  

 

В състезанието на МО бяха позволени компании-производители от 5 страни - Съединени американски щати (Локхийд Мартин), Израел (Елта), Франция (Талес), Испания (Индра) и Италия (Леонардо).

Всеки от доставчиците към този момент изпрати до българската страна техническа и ценова оферта. Междуведомствена комисия, която включва представители на няколко министерства, също така на защитата, трябваше да оценят предложенията и да предложат на управлението на ведомството, ръководено от Тодор Тагарев, желан претендент, след което да се пристъпи към договаряния с определения, а след това да бъде импортиран и контракт за гласоподаване в Народното събрание.

 

Първоначалните ценови предложения към този момент са ясни. Според източници на Еpicenter. bg има една очебийно по-ниска цена и това е тази на испанците (Индра).

След тях има три предложения, които са близки и съвсем едни и същи като стойност - на французите (Талес), американците (Локхийд Мартин) и израелците (Елта).

След това се подрежда тази на италианците (Леонардо).

Обикновено практиката на Министерството на защитата в такива случаи е да се изиска усъвършенствана оферта от всеки от претендентите на правилото на наддаването надолу, до момента в който купувачът, в тази ситуация българската страна, реализира най-хубавата, т.е. ниска цена. Така е било в предходни състезания в защитата ни като този за патрулни кораби да вземем за пример, в който претендентите наддаваха няколко пъти надолу преди образуването на крайната цена и това има своята логичност - страната заплаща по-малко за едно и също качество.

 

В средите на защитата ни обаче се разяснява, че представители на управлението на МО лобират планът да бъде извоюван от тъкмо избрана компания и се оказва сериозен напън върху междуведомствената комисия да не се търси възстановяване на ценовите предложения. Каето си е чисто изменничество по отношение на националните ползи.

 

Въпросът, който изниква, е: Ще се търси ли усъвършенстване на ценовите предложения от претендентите или търгът ще бъде нагласен, с цел да завоюва избрана авансово компания?

 

В случай, че управлението на МО не изиска възстановяване на офертите на претендентите, това ще е сигурен знак, че “мачът е уречен ” и планът ще бъде изопачен. Защото да си в позиция да свалиш цената и българският поданик да заплати по-малко, без от това да пострада качеството и да не го направиш, е еднакво единствено и само на корупция и секрети сделки. Друго пояснение няма. 

И това следва да стане ясно.    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР