Ключов въпрос по една от най-актуалните теми за България –

...
Ключов въпрос по една от най-актуалните теми за България –
Коментари Харесай

ДПС със съвет към министър Николов: Дръжте Асен Василев по-далеч от енергийните проекти

Ключов въпрос по една от най-актуалните тематики за България – по какъв начин да се подсигурява енергийната сигурност на страната изключително на фона на войната в Украйна и какви са дейностите на държавното управление в тази тенденция, зададоха в границите на парламентарния надзор депутатите от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, Станислав Анастасов и Фатме Рамадан.

Въпросът им към министъра на енергетиката Александър Николов разви Рамадан Аталай, който е й заместник-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Той уточни, че междусистемната газова връзка „ Гърция – България “ за транспорт на природен газ дружно с терминала за полутечен природен газ „ Александруполис “ са основна част от проекта за диверсификацията на енергийните доставки на България, тъй че страната ни да подсигурява енергийния си суверенитет и да не позволява обстановки, в които доставките на енергийни източници се употребяват като политически лост против България като предан член на Европейския съюз и НАТО.

В тази връзка той зададе към министъра следния въпрос: поради настоящите провокации към интернационалната архитектура за сигурност и в частност към енергийната сигурност в България, да ни отговорите какви дейности подхваща държавното управление, с цел да форсира построяването на Междусистемната газова връзка „ Гърция – България “ за транспорт на природен газ, както и за ускорение на построяването на терминал за полутечен природен газ „ Александруполис “, в който българския газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД е акционер.

„ В осъществяване на мое предписание изпълнителният шеф на „ Ай Си Джи Би “ АД регулярно на ежеседмична база дава в Министерството на енергетиката информация за настоящото положение при построяването на Междусистемната газова връзка „ Гърция – България “, включваща отчет за напредъка по осъществяване на дейностите по строителство, механически действия, регулаторни въпроси, както и идни и оставащи дейности до въвеждане в употреба на газопровода “, съобщи министър Александър Николов.

Той регистрира, че въз основата на тази информация общият прогрес по създаване на „ Ай Джи Би “ към 14 април е слединят: 91,15% степен на комплектност. Постигнат е общ прогрес в интервала 1 януари – 14 април 2022 година – 13,15%. Приключили са договарянията сред акционерите по нов правилник на плановата компания, подадено е заявление за узаконяване като оператор на преносна мрежа пред регулаторните органи на Гърция и България. Като завършени или изпълняващи се по проект са регистрирани дейностите по промени в Мрежовия кодекс, Тарифния кодекс на оператора, избор на подформи за запазване на потенциал, избор на газова борса, завършване на контракт за доставка на газ за запълване на газопровода и софтуерни потребности, съглашения за транспорт на природен газ, междусистемно свързване, съглашение за работа с Газов хъб „ Балкан “.

Извършено е координиране от страна на „ Булгартрансгаз “ по свързването към прилежащите оператори – TAB и „ Десла “, като към този момент са стартирали и строителните действия по свързването с тях.

По въпроса за терминала за полутечен природен газ край град Александруполис Общото заседание на акционерите на „ Газтрейд Ес Ей “, в което „ Булгартрансгаз “ е акционер и в плановата компания, е одобрило дефинитивно капиталово решение на свое съвещание на 27 януари 2022 година По този метод е обещано началото на реализацията на плана. Срок за създаване и начална комерсиална употреба на терминала за полутечен газ е в края на 2023 година, изясни енергийният министър.

Той увери, че финансирането на плана е обезпечено както по линия на европейското финансиране, утвърден е грант в размер на 166,7 млн. евро по Оперативна стратегия „ Конкурентоспособност, предприемачество и нововъведения “, по този начин и по линия на кредитиране от Национална банка на Гърция. Подписани са главните условия на заем с банката на обща стойност 283 млн. евро, паралелно с поетите първични отговорности за финансиране от акционерите в размер на 81,4 млн. евро за покриване на част от плановите разноски, според подписано съглашение сред акционерите.

С оглед развиването на последните събития в интернационален аспект и в продължение на проекта за диверсификация и гарантиране на енергийните доставки и енергийната сигурност, Съветът на шефовете на „ Газтрейд Ес Ей “ е одобрил рекомендация към Общото заседание на акционерите за подаване на заявление за лицензия за самостоятелна система за природен газ по отношение на втори терминал за полутечен газ в региона на Александруполис, заяви министър Александър Николов. Поясни, че в четвъртък всички хидравлични проби по връзката „ Стара Загора – Комотини “ са сполучливо извършени.

След това думата за имитация взе депутатът Станислав Анастасов и подсети на министъра, че има залог с господин Аталай за 1 юли 2022 година, че ще потече газ по тръбата. Така че в случай че може да ни отговорите дали на 1 юли дали ще потече. Казвам го напълно доброжелателно. Ние сме безусловно загрижени за енергийната самостоятелност на България, която в новия подтекст към този момент стана безспорен must, както споделят на британски – нещо, което би трябвало да се случи, съобщи националният представител от Движение за права и свободи.

Той уточни, че по отношение на терминала – така наречен самостоятелна система за природен газ на Александруполис, се вижда, че там има известно забавяне, най-много от гръцка страна с утвърждението. И напомни на министъра един факт – че след натиска на Движение за права и свободи предходното държавно управление въпреки всичко се съгласи да има дял в плановата компания на тази самостоятелна газова система, тъй като предходното държавно управление нямаше такова желание.

„ Това, което Вие обявихте, ненапълно е радостно, че ще се строи втори подобен терминал – ние също имаме такава информация за желанието на гръцката страна. Тъй като въпреки всичко крайният период за осъществяване е 2023 година, което в сегашната обстановка е малко надалеч от позиция на обезпечаване на енергийната сигурност на Европа и на България в частност, защото на процедура това е един интернационален план, ще си позволим да Ви дадем един безусловно другарски съвет, с цел да вървят по-гладко нещата. Когато продължавате нататък, използвайте енергийната дипломация “, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

„ Преди малко в залата на чуване беше външният министър, тя безусловно съблюдава нормите на дипломацията и Закона за дипломатическата работа, тъй че има опция по какъв начин да подкрепи този развой и дръжте господин Асен Василев по-далече от енергийните планове, тъй като виждаме всичко, в което той по някакъв метод се намеси. Първо, му липсваше всевъзможен тип дипломация, която е много значимо в този сериозен миг. Виждаме и резултатите от неговите дейности, тъй че продължавайте, само че Асен Василев по-далече да стои от енергетиката и ще бъдем по-близо до енергийната самостоятелност “ посъветва националният представител Станислав Анастасов министър Николов.

Министърът употребява правото си дуплика и съобщи, че почтено казано не бяга от облога, само че не го помнел. Според него, откакто хидравличните проби на тръбата са завършили – щом тече вода, може да се пусне и газ и то даже още от през днешния ден.. Съвсем друг е въпросът, с цел да сме безусловно правилни дали цялата процедура по лицензиране, работа, удостоверение от Европейската комисия, разрешава комерсиална употреба. Затова говорихме за техническа употреба и теч на газ, съобщи министърът.

Накрая Рамадан Аталай взе думата от място и напомни, че министър Асен Василев е заречен да получим газ на 1 юли.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР