Ключов политически съюзник на руския президент Владимир Путин е осиновил

...
Ключов политически съюзник на руския президент Владимир Путин е осиновил
Коментари Харесай

Дете, изчезнало от дом в Украйна, е осиновено от човек на Путин

Ключов политически съдружник на съветския президент Владимир Путин е осиновил дете, отнето от украински дом за деца. Това демонстрират документи, проучвани от екип на уеб страницата на Би Би Си.

Името на 70-годишния Сергей Миронов, който е народен представител в Държавната дума на Русия, участва в протокола за осиновяване на двегодишно момиченце, взето през 2022 година от жена, за която в този момент е женен. Самоличността на детето е била заменена в Русия.

Детето, в началото наречено Маргарита, е едно от 48-те, които изчезват от дом за деца в Херсон, когато съветските сили поемат контрола над града.

Според украинското държавно управление от началото на пълномащабната инвазия през 2022 година съветските сили са отвели 20 000 деца. По-рано тази година Международният углавен съд (МНС) издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и съветския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, за хипотетичното нелегално депортиране на украински деца на следена от Русия територия с концепцията в никакъв случай повече да не се върнат в родината си.

Руското държавно управление твърди, че не депортира украински деца, само че ги изтегля, с цел да ги отбрани от войната.

Би Би Си работи с украинския следовател по правата на индивида Виктория Новикова, с цел да разбере какво се е случило с Маргарита и другите деца. Новикова е подготвила досие с нови доказателства за Главната прокуратура на Украйна, която ще ги съобщи на Международния наказател съд.

Мистерията към Маргарита

Мистерията към Маргарита стартира, когато жена в лилава рокля се появява в детската болница в Херсон, където 10-месечното дете е лекувано от бронхит през август 2022 година Тя е най-малкият жител на локалния дом за деца, където се грижат за такива със здравословни проблеми или чиито родители са изгубили родителските права или са умряли.

Майката на Маргарита се отхвърля от попечителството над детето си малко след раждането ѝ, а местонахождението на татко й е незнайно.

Според доктор Наталия Лютикова, която управлява лекуването на бебета в болничното заведение, Маргарита била усмихнато бебе, което обича да гушка хората.

„ Жената с лилавата рокля се показа като " шеф по детските въпроси от Москва ", спомня си доктор Лютикова.

Като от филм

Скоро откакто незнайната дама си потегля, доктор Лютикова повлучава многократни телефонни позвънявания от назначен от Русия чиновник, който неотдавна дава отговор за дома за деца в Херсон. Той упорства Маргарита да бъде върната неотложно от лечебното заведение в обществения дом.

След седмица момиченцето е изписано от болничното заведение. А ден откакто е още веднъж в дома, чиновниците в него са помолени да я приготвят за пътешестване.

„ Страх ни беше, всички се опасяваха ”, споделя Любов Сейко, здравна сестра в дома.

Тя разказва по какъв начин съветски мъже - някои с военни камуфлажни панталони, един - с черни очила и куфарче, са пристигнали да вземат момичето. „ Беше като нещо от филм “, добавя още Сейко.

Но това е единствено началото.

Депортирането на останалите деца

Седем седмици по-късно Игор Кастюкевич, съветски народен представител, облечен във военни униформи, идва в дома и дружно с други чиновници стартира да провежда депортирането на останалите деца, в това число полубратачето на Маргарита - Максим.

„ Те ги вземаха от ръцете ни и ги изнасяха “, разяснява Сейко.

Видеозаписи, оповестени в Telegram от Кастюкевич, демонстрират по какъв начин децата са вкарани в рейсове и коли за спешна помощ.

„ Те ще бъдат отведени в безвредни условия в Крим ", разяснява той към фрагментите. Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 година, Кастюкевич показа събитието като „ филантропична задача “.

Среднощният трен

5 месеца Би Би Си се пробва да намери Маргарита и останалите 47 деца, работейки с Виктория Новикова. Намирането на изгубени деца в толкоз голяма страна като Русия не е лесна задача, разяснява изданието.

Първата им задача е разпознават мистериозната жена в лилаво, написа БТВ.

Виктория открива съветски документ, който позволява преместването на Маргарита в московска болница за медицински проучвания. В него е вписано името на жена - Инна Варламова. По-късно удостоверяват, че това е дамата в лилаво. Допълнителни търсения демонстрират, че тя работи в съветския парламент.

Разследването, в което вземат участие и публицисти от Украйна, разкрива фалшифицирани свидетелства за раждане, скрито осиновяване и доказателства, водещи чак до съветския парламент.

Видеозаписи демонстрират, че Инна Варламова е пристигнала в окупираната  Украйна в същия ден, в който съгласно очевидци Маргарита е била отведена от вкъщи за деца. По-късно същата нощ, в 00:20 часа, тя е взела влака назад за Москва. Други доказателства демонстрират, че дребната също е била качето в среднощния трен. Но за какво? Руски източник дава друга значима информация – документ демонстрира, че госпожа Варламова неотдавна се е омъжила за водача на политическата партия „ Справедлива Русия “ Сергей Миронов, който поддържа президента Путин. Той е глобен от редица западни страни, в това число Англия и Европейски Съюз.

Как Маргарита става Марина

По-късно идва и основно разобличаване – в документ за раждане на 14-месечно момиченце с името Марина, като родители са вписани Инна Варламова и Сергей Миронов. Към него обаче няма автентичен протокол за раждането на детето. Като рожденна дата на Марина е вписано „ 31 октомври 2021 година “ - същия ден, в който се режда Маргарита.

„ Когато видях, че рожденият ден на Марина е същият като този на Маргарита, си споделих „ бинго “, показва Виктория.

Чрез анонимни съветски източници екипът на Би Би Си получава информацията за осиновяването на Маргарита. Маргарита Прокопенко е преименувана на Марина Миронова - на името на осиновителя си Сергей Миронов. За нейно отечество е посочен съветският град Подолск.

От съветското държавно управление споделят, че не знаят за случая на Маргарита и могат да дадат комента.

Укази за осиновяване

Според Женевската спогодба, която дефинира какво съставлява военно закононарушение, е нелегално да се депортират цивилни по време на война - в случай че не е от значително значение за сигурността или е краткотрайно. Конвенцията също по този начин не разрешава смяната на фамилния статус на дете.

Когато президентът Путин и комисаря Мария Лвова-Белова бяха упрекнати от Международния углавен съд по-рано тази година, съдът съобщи, че противозаконното депортиране на стотици украински деца от сиропиталища и домове за деца е осъществено с „ желанието тези деца да бъдат дефинитивно отстранени от техните домове и от личната им страна “.

Това последва решението на президента Путин да издаде укази, които улесняват руснаците да осиновяват украински деца. Лвова-Белова съобщи, че Русия взема деца единствено в приемни фамилии или за обезпечаване на настойничество.

„ Нямаме осиновявания “, разяснява тя през октомври.

От Би Би Си се свързват с Сергей Миронов и Инна Варламова с въпроса къде в този момент е Маргарита. Отговор от тях няма. Смята се, че съвсем всички други деца, които са били отведени от вкъщи, остават в съветски ръце.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР