Клонирани сайтове на реални медии разпространяват лъжите и дезинформациите на

...
Клонирани сайтове на реални медии разпространяват лъжите и дезинформациите на
Коментари Харесай

Украйна е нацистка държава, а Европа ще студува: Как Русия лъже и мами

Клонирани уеб сайтове на действителни медии популяризират лъжите и дезинформациите на съветската агитация - с цел да отхвърлят зверствата на съветската войска в Украйна и да насаждат боязън от задаващи се апетит и беднотия в Европа.

EU DisinfoLab разкри основана в Русия мрежа за оказване на пропагандно въздействие, която е работила в Европа най-малко от май 2022 година и към момента продължава да съществува. „ Двойникът “ е името, което е било обещано от проверяващите публицисти на тази съветска акция, тъй като тя употребява " клонинги " на достоверни медии (поне 17 на брой, измежду които „ Билд “, „ 20minutes “, организация Анса, „ Гардиън “, RBC Ukraine и др.) и насочва потребителите към подправени публикации, видеоклипове и анкети.

За тази цел злонамерените артисти, които стоят зад тази акция, са закупили десетки имена на интернет домейни, сходни на тези на достоверните медии, и са копирали дизайна им. Това е следващ образец за интервенция, която работи благодарение на разнообразни платформи, а профилите за укрепване на дезинформациите се намират в обществените мрежи, в това число Facebook и Туитър. Използвани са разнообразни формати - от видеоклипове до онлайн реклами.

Два съществени лайтмотива

Двойниците са фабрикували дезинформация, като изопачава събития, измисля напълно нови или фалшифицира изследвания на публичното мнение. Техните изфабрикувани истории имат два съществени лайтмотива. Първият може да се заключи по този начин:

" Украйна е провалена страна, а нацизмът е част от украинското общество, заради което даже украинците биха предпочели да живеят в Русия “. В огромна част от тези материали да вземем за пример се оспорва достоверността на известията за зверствата в Буча или на други закононарушения на съветската войска в Украйна.

Вторият претекст гласи: " Зимата идва, а като поддържат Украйна и не анулират глобите против Русия, западните държавни управления са виновни за продължаването на войната и надлежно за утежняването на изискванията на живот на своите жители: няма газ, рафтовете в магазините са празни, има дефицит на храни. “ Целта на втората тематика е да насажда боязън у западноевропейските жители от ужасяващите рецесии, които се задавали поради поддръжката, оказвана на Украйна.

Следите водят към Русия

Инструментите, употребявани за откриване и анализиране на съветската мрежа за дезинформация, включват библиотеката Meta Ads Library, CrowdTangle и обществено налични данни в интернет. Това изследване е почнало на 30 август и е било провокирано след първичен сигнал на немския уебсайт T-Online, който разкри част от тази съмнителна мрежа.

Разследването не показва съответен причинител, само че доста детайли демонстрират, че са забъркани участници от Русия. Цялата инфраструктура на акцията и имитациите на имена на домейни са били ръководени от едно и също място, като някои от тези домейни са били закупени посредством съветския интернет указател. Фалшивите видеоклипове са основани от компютри с съветска конфигурация, като един от тях е от часовата зона GMT+8.

Как действа " двойникът "?

Едно кликване върху подправен интернет адрес насочва потребителите към подправената медия. Сложността на „ двойника “ се крие в неговия дизайн. Когато потребителите сърфират в интернет, те не всеки път обръщат огромно внимание на уеб страницата, който посещават. Повечето консуматори познават доставчиците на медии по името им, а не по интернет адресите им.

Клонингът основава обаче връзки към уеб страници, които наподобяват като достоверни. По този метод потребителите са били подвеждани да четат и гледат основаните дезинформации. „ Двойникът “ клонира най-малко дузина уеб страници на достоверни снабдители на медийни услуги и възпроизвежда точния им дизайн, като в това време остава неидентифициран и заради съставлява трайна заплаха.

*EU DisinfoLab е сътрудник на шведската фондация с нестопанска цел Qurium Media Foundation, снабдител на решения за цифрова сигурност и съдебно-медицински следствия за самостоятелни медии и организации в отбрана на човешките права.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР