Клонът на Danske Bank в Естония перачница на париПрез клона

...
Клонът на Danske Bank в Естония перачница на париПрез клона
Коментари Харесай

Клонът на Danske Bank в Естония перачница на пари

Клонът на Danske Bank в Естония перачница на пари
През клона на най-голямата датска банка Danske Bank в Естония през 2013 година са минали 30 милиарда $ на руснаци и жители на страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Това сочи следствие на консултантската компания Promontory Financial.

Според данните клонът на Danske Bank в Естония е перял пари от 2007 до 2015 година Пикът на тази противозаконна активност е регистриран през 2013 година, когато са осъществени към 80 хиляди преводи със средствата по банковите сметки на клиенти нерезиденти.

След 2013 година размерът на преводи стартира за спада, настояват представителите на Promontory Financial. При това намаляването се е ускорило след започването на следствие от естонските контролиращи органи. През 2014 година тяхното следствие е посочило „ огромни и продължаващи дълго време систематични нарушавания на разпоредбите, ориентирани към битката с прането на пари “.

Банката стартира обстойно следствие

Запознати с хода на следствието източници обявиха, че посочената сума е поразителна за толкоз дребен банков клон. Според тях сходна сума „ не може да бъде пропусната, без да провокира въпроси “. При това не всички преводи могат да бъдат подозрителни. Но банката би трябвало да потвърди пред контролните органи, че финансовата институция не е била употребена за прането на пари и че тя разполага с задоволително запаси за разкриването на „ мръсните пари “.

„ Danske Bank доста съществено се отнася към този въпрос и затова е почнала обстойно следствие “, съобщи пред „ Файненшъл таймс “ ръководителят на банката Оле Андерсен. Според него би трябвало да се „ разбере цялостната картина “ на обстановката. Изводите би трябвало да се създадат въз основа на доказани обстоятелства, а не на извадени от подтекста елементи от информацията, добави той.

Разследването на Berlingske

През юли създателят на фонда Hermitage Capital Management (HCM) Уилям Браудер и датският вестник Berlingske, базирайки се на лично следствие, оповестиха, че през естонския клон на Danske Bank са осъществени подозрителни покупко-продажби на стойност 8,3 милиарда $. По-рано размерът на подозрителните преводи от 2007 до 2015 г се оценяваше на 3,9 милиарда $.

Компаниите, чиито парични преводи провокират съмнение, са регистрирани в такива офшорни зони, като Панама, Белиз и Вирджинските острови, а техните пощенски адреси се намират в Москва, написа Berlingske. Освен това, измежду тези компании, има юридически лица свързани с делото на юриста на фонда Сергей Магницки, който разкриваше прането на пари и умря в следствения изолатор през 2009 година /ДВ и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР