Клиновидно писмо от Древна Месопотамия, изсечено върху плоча на 4000

...
Клиновидно писмо от Древна Месопотамия, изсечено върху плоча на 4000
Коментари Харесай

Разкриха се подробности около Ноевия ковчег

Клиновидно писмо от Древна Месопотамия, изсечено върху плоча на 4000 години, разкри детайлности към старозаветната история за ковчега на Ной.

Върху плочата в детайли е разказано построяването на големия кораб, както и двойките животни, които са се качили на него.

Древното писмо беше изложено в Британския музей, а няколко инженери изявиха предпочитание да се опитат да възстановят гигантския транспортен съд съгласно инструкциите на плочата.

Ървинг Финкъл - кураторът, който дава отговор за плочите с клиновидно писмо в Британския музей и който е превел текста, съобщи, че това е един от най-важните документи откривани в миналото.

Плочката е с кръгла форма и е донесена от мъж, който я е наследил от татко си, откакто той я е намерил в Близкия изток през Втората международна война.

На плочката са записани напътствията на месопотамски господ по какъв начин да бъде издигнат великански кораб с величина колкото две трети от футболно игрище - от дърво и въжета, замазани с битум.

Подобни плавателни съдове са употребявани като речни таксита в Древен Ирак и са доста подобаващи за бурни придошли води. Те са леки и не потъват.

 Кораб

Тъй като написаното върху плочката е доста разумно, по тази причина се приготвя документален филм, който ще се опита да възпроизведе античния кораб.

Финкъл прибавя, че за потопа се споделя още в месопотамските митове, само че в тях липсват механически указания за построяването на кораба.

" Сигурен съм, че историята за потопа и кораба, с който е избавен животът, е измислена от вавилонците " – счита английският историк, като прибавя, че съгласно него евреите са чули историята от вавилонците и са я възпроизвели в Стария завет.

Финкъл осъзнава, че откритието може да не се хареса на вярващите в библейската история, само че твърди, че античната месопотамска плоча няма директна връзка с Библията.

Според антична карта обаче Ноевият ковчег е дебаркирал в планините на Армения. Картата е от 1507 година и е дело на германеца Мартин Валдземюлер, който е употребявал описателни текстове на кралските династии от своето време.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР