Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета

...
Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета
Коментари Харесай

Климатолози алармират: Вулкани може да превърнат за 5 минути Земята в пустош

Климатолози и експерти в проучванията на вулканичната интензивност от университета Клермон-Оверн във Франция считат, че вследствие на всеобщи вулканични изригвания или началото на интензивността на супервулкани, като този под парка Йелоустоун в Съединени американски щати, част от земното кълбо за 5 минути ще се трансформира в непригодна за живот територия, заяви Лайф.ру.

Катаклизмът може да докара до изгубване на цели градове и даже страни. Експертите са уверени, че топенето на ледниците и повишението на температурите на планетата ще доведат през идващите няколко десетилетия до всеобщо изригване на всички вулкани, които по-рано са били считани за неактивни.

По думите им, ниските температури и топенето на ледовете в Антарктида единствено ще влошат ситуацията - в разстояние на милиони години ледената завивка е била самобитна " система за отбрана " на околната среда против вулканични изригвания, само че човешката активност довела нещата до световна злополука.

Климатичните промени могат да повлияят даже върху вулкани, чиято интензивност по-рано е била считана за хипотетична. Сред тях е вулканът Мийгър на територията на Британска Колумбия в Канада, който за финален път изригнал преди повече от 2500 години. При това основна роля ще изиграе Тихоокеанският огнен пръстен, който обгръща 328 настоящи вулкана.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР