Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират

...
Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират
Коментари Харесай

Океаните губят кислорода си

Климатичните промени и замърсяването лишават международните океани от О2, сигнализират организации за запазване на околната среда, съобщи bTV.
Липсата на хранителни субстанции в океаните е проблем, с който учените се борят от години, само че климатичните промени утежняват неналичието на О2 още повече. Около 700 океански места страдат от ниски равнища на О2 сега. За съпоставяне – през 60-те години те са били 45.
Намаляването на равнищата на кислорода заплашва скотски типове като рибата звук и акулите.
С повишението на температурите поради световното стопляне, океаните одобряват повече топлота. Това им пречи да задържат О2. Учени са пресметнали, че от 1960 до 2010 година равнището на О2 е спаднало с 2%. Това може да не наподобява доста, само че в някои тропически региони това значи до 40% по-малко О2 в океанските води. Ако отделянето на нездравословни излъчвания продължи със същия ритъм, до 2100 година океаните ще изгубят от 3 до 4% от кислорода си.
напомня, че по-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че е отчаян от резултатите на Конференцията за климатичните промени, която се организира в Мадрид. Преговорите завършиха в неделя, като заинтригуваните страни отложиха за следващата година основното решение по какъв начин да контролират международния пазар за въглероден отпечатък.
В заключителната декларация се приказва за " незабавна потребност " от понижаване излъчванията на парникови газове в сходство с Парижкото съглашение от 2015 година Но в документа отсъства категорично условие през 2020 година страните да внесат по-амбициозни оферти за ограничение на световното замърсяване с нездравословни излъчвания - нещо, за което упорстваха разрастващите се страни и природозащитниците.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР