Климатичната система на Земята се срива, като температурите се покачват

...
Климатичната система на Земята се срива, като температурите се покачват
Коментари Харесай

Предстоят само тъмнина и смърт: животът в океаните на Земята е на крачка от смъртта

Климатичната система на Земята се срутва, като температурите се повишават непреклонно освен на сушата, само че и в океана. Последните 12 месеца към този момент се трансфораха в най-горещия период през последните 100 000 години и в случай че тази наклонност не се промени до края на лятото, планетата е изправена пред „ нестабилно бъдеще “.

Океаните на Земята са дом на милиони типове, само че в този момент учените потвърдиха четвъртото всеобщо избелване на корали на Земята - с живи рифове в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, избелени от необикновено гореща вода, пише Daily Mail. Експертите се притесняват, че в случай че скоро не се вземат нужните ограничения, коралите в международните океани скоро ще почернеят и ще умрат.
 температура на океана Диаграма на световната температура на океана Снимка: Daily Mail
Обърнете внимание, че избелването на коралите се предизвиква от топлинен стрес, обвързван с изменението на климата, повишаващите се температури, отливите, замърсителите и прекалено много слънчева светлина.

Океаните на Земята не престават да се затоплят, причинявайки избелването на коралите да става по-често и тежко, съгласно Дерек Манзело, координатор за мониторинг на коралов риф в Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).
 избелване на коралов риф Ако стресът, който предизвиква избелването, бъде понижен, коралите могат да се възстановят Снимка: The Ocean Agency/Ocean Image Bank
Здравите корали са покрити с сходно на водорасли вещество, известно като зооксантели, от което зависи оцеляването на коралите. Въпреки това, когато коралите са изложени на прекалено много стрес заради промени в околната среда, покритието може да стане токсично и да избели коралите, правейки ги уязвими на апетит, заболявания и даже гибел.

Доклад на Международния институт за коралови рифове (ICRI) демонстрира, че всеобщо избелване на коралови рифове е имало в минимум 53 страни от 2023 година насам. Сред тях бяха: Флорида, Карибите, източният тропически Тихи океан, в това число Мексико, Ел Салвадор, Коста Рика, Панама и Колумбия, Големият бариерен риф в Австралия, огромни области от Южния Пасифик, в това число Фиджи, Вануату, Тувалу, Кирибати и Самоа, Червено море, Персийския залив и Аденския залив.
 океански коралов риф Knotty Cactus Coral на Вирджинските острови през юли 2023 година, ноември 2023 година и март 2024 г. Снимка: NOAA
Манзело отбелязва, че сред февруари 2023 година и април 2024 година е записано доста избелване на корали в международните океани. Когато тези събития са тежки или задоволително продължителни, те могат да причинят почерняване и гибел на кораловите рифове.

Изследователите предизвестяват, че загубата на коралови рифове ще повлияе на продоволствената сигурност и стопанската система, в това число локалния туризъм и комерсиалния лов на риба. Учените обаче предизвестяват, че към момента има вяра: даже всеобщото избелване на коралите не постоянно води до тяхната гибел. Ако стресът, който предизвиква избелването, бъде понижен, коралите могат да се възстановят, позволявайки на рифовете да влязат в норма.
 гибел на океански коралов риф Голям пъстър корал на Вирджинските острови през април 2022 година, ноември 2023 година и март 2024 г. Снимка: NOAA
Климатичните модели от дълго време предвиждат, че кораловите рифове ще претърпят все по-чести и необятно публикувани събития на избелване, до момента в който океанът се затопля напред, сподели Дженифър Кос, шеф на програмата за запазване на кораловите рифове на NOAA.

Цифрите демонстрират, че повече от 50% от кораловите рифове в света са починали от 50-те години на предишния век и се предвижда, че до 90% могат да загинат през идващия век.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР