Климатът несъмнено се е превърнал в гореща тема за обсъждане

...
Климатът несъмнено се е превърнал в гореща тема за обсъждане
Коментари Харесай

Слънчевите бури могат да опустошат цивилизацията

Климатът безспорно се е трансформирал в гореща тематика за разискване в развитите стопански системи през последното десетилетие и става все по-гореща тематика на деня, защото проучване след проучване предизвестяват, че сме покрай злополука, в случай че не променим незабавно метода си на живот.

И въпреки всичко климатът на Земята не е единственият проблем, с който се сблъсква човечеството. Има и различен проблем, на който би трябвало да обърнем съществено внимание, само че няма какво да създадем с цел да го променим, сочи ново изследавне.

Слънчевите стихии, които са провокирани от изхвърлянето на маса от короната на Слънцето, до неотдавна се смятаха за рядко срещано събитие, протичащо се единствено един път на всеки няколко века. Въпреки това, има аргументи да се счита, че те може да са доста по-чести, пишат създателите на новото проучване.

В свят, който съвсем напълно зависи от електричеството, това е, меко казано, сериозен проблем.

През 1859 година Слънцето изхвърля съсредоточена плазма, която пробива магнитното поле на Земята. Това е по този начин нареченото „ Събитие на Карингтън “, при което изхвърлянето на маса от короната на Слънцето удря магнитното поле на Земята, като го изкривява и предизвиква телеграфите по целия свят да се провалят. Дълго време научният консенсус беше, че слънчеви стихии с подобен мащаб са изключителна необичайност.

Това се е случило през 19 век, когато телеграфите са били авангардни технологии. Сега имаме електрически мрежи, самолети, спътници и компютри и всички те са евентуално податливи на резултатите на една слънчева стихия. Знаем също, че слънчевите стихии с размера на събитието на Карингтън или даже по-силни, се срещат по-често.

„ Събитието на Карингтън “ се смяташе за най-лошия сюжет за галактическите метеорологични събития в актуалната цивилизация… само че в случай че се стигне до сходни събития няколко пъти на век, би трябвало да преразгледаме по какъв начин да се подготвим против тях и да смекчим този тип галактически климатични рискове. Изследването, което стига до това умозаключение, е направено от колектив отпред с Хисаши Хаякава.

Въпросът по какъв начин да се приготвим за сходни събития е сложен. Според астрофизикът и аерокосмически инженер Робърт Кокер, последствията от мощна слънчева стихия може да костват към трилион $. През 2017 година той написа публикацията „ Слънчева стихия за трилион $ “, която разгласява в списание The Space Review. В нея той проучва слънчевата стихия от 1921 година с големина, сходна с тази на „ Събитието на Карингтън “. Ако тази стихия се случи през днешния ден, написа той, това ще коства 1 трилион $. Със сигурност си коства да сме готови, само че по какъв начин?

За начало, като предвиждаме слънчевите стихии, написа професорът по атмосферни науки Маршал Шепърд в публикация за Forbes. Националната администрация за океански и атмосферни въздействия, взаимно с Американското геоложко сдружение, неотдавна показа модел на геоелектрично поле. Според създателите, този модел „ пресмята районните равнища на електрическото поле в Съединени американски щати, породени от разстройства в магнитното поле на Земята от геомагнитни стихии.

Според Шепърд това ще даде на съответните държавни организации информация в съвсем действително време за идни стихии, нещо като преднина, преди бурята да удари магнитното поле на Земята. И въпреки всичко е ясно, че това не може да предотврати следствията от мощна геомагнитна стихия. Всъщност, съгласно Шепърд, то е потребно основно като инструмент за оценка на въздействието, а не като средство за предварителна защита:

„ Подобна информация в действително време за геомагнитни стихии е скъпа за оценка на въздействието върху инфраструктурата, обвързвана с електрическите мрежи “, написа той и прибавя: „ Отделете малко време и помислете по какъв начин бихте функционирали седмици без електрическа сила, GPS или пътувания със аероплан “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР