Класации на най-полезните храни има много и най-различни. Dieti.info предлагат

...
Класации на най-полезните храни има много и най-различни. Dieti.info предлагат
Коментари Харесай

15 много полезни за здравето храни

Класации на най-полезните храни има доста и най-различни. Dieti.info оферират още една. Резултатите от огромно проучване, извършено от американски диетолози и отдадено на потребните хранителни артикули, дефинираха кои от тях е целесъобразно да се одобряват в по-големи количества.

1. Авокадо

То доставя нужните на организма ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза. Същевременно авокадото понижава равнището на холестерола в кръвта.

2. Кайсии

Те са богати на бета каротин, който в хода на биохимичните процеси се трансформира във витамин А. Този витамин попречва разрушаването на клетките под въздействието на свободните радикали и увреждането на кожата под въздействието на дейното ултравиолетово лъчение.ю

3. Малини

Те съдържат огромно количество аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва стените на съдовете и понижава вероятността от развиването на сърдечносъдови болести.

4. Манго

Богат на витамин С, този плод укрепва имунитета и форсира зарастването на раните.

5. Смокините

Редовната им приложимост зарежда организма с калий и витамин В6, който способства за производството на серотонин – хормона, виновен за образуването на позитивните страсти.

6. Лимон

Лимонът към този момент се счита за едно от средствата за профилактика на онкологичните болести, въпреки за това негово деяние към момента да има много разногласия. Но пък надали е належащо да подсещаме за неговите свойства при лекуването на настинка.

7. Домати

Те са богати на ликопен – вещество, което способства за намаляването на риска от развиването на сърдечно-съдова патология и онкологични болести.

8. Чесън и лук

Те имат фитонциди, които унищожават микроорганизмите във въздуха. Освен това флавоноидите в тези артикули понижават вероятността от появяването на злокачествени формирания.

9. Броколи и зеле

Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а индол-3-метанолът, съдържащ се в зелето, попречва развиването на рак на гърдата.

10. Спанак

Офталмолозите дефинират спанака като чудесно средство за профилактика на дистрофия на ретината и понижаване остротата на зрението. Това се реализира с помощта на високото наличие на каротиноиди, зеаксантин и лутеин.

11.Прорастналите зърна пшеница

Те са източник на витамин Е и магнезий, усъвършенстват процеса на храносмилането.

12. Леща, грах, боб и ядки

Насищат организма с белтъчини и целулоза.

13. Кисело мляко

Способства за нормализирането на микробния състав на червата. Млякото е източник на калций, витамин В и А, то укрепва костната и нервната система.

14. Риба

Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в нея, понижават риска от възникването на болести на сърцето и укрепват нервната система.

15. Миди, раци и другите морски артикули

Съдържащи витамин В12, желязо, цинк, магнезий и калия, съгласно диетолозите, те са идеалното за нас меню.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР