Китайското външно министерство заяви, че американският ескадрен миноносец "Джон Ес

...
Китайското външно министерство заяви, че американският ескадрен миноносец "Джон Ес
Коментари Харесай

Китай: Американски миноносец в Южнокитайско море навреди на суверенитета и сигурността ни

Китайското външно министерство съобщи, че американският ескадрен миноносец "Джон Ес Маккейн ", който извърши "операция за независимост на корабоплаването " в Южнокитайско море, е нарушил китайското и интернационалното право и е навредил съществено на суверенитета и сигурността на Китай, съобщи Ройтерс.

По-рано американски представител заяви, че миноносецът се е доближил до атола Мисчийф, част от островите Спратли. Китай има териториални разногласия за региона със съседите си. Миноносецът се е доближил на към 11 км от атола, като цитира американски представител.

Китайска фрегата е отправила минимум 10 предизвестия по радиото. "Те се обадиха, с цел да кажат "моля, обърнете, вие сте в наши води ", оповестява източникът на Агенция Франс Прес. "Отговорихме им, че сме транспортен съд на Съединени американски щати и правим рутинна интервенция в интернационалните води ". Мисията е траяла шест часа и диалозите през това време са били спокойни и професионални, прибавя източникът.

"Действията на американския миноносец нарушиха китайското и интернационалното право и навредиха съществено на суверенитета и сигурността на Китай ", се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на външното министерство. "Китай е доста неудовлетворен и ще повдигне въпроса пред американската страна ", показва министерството.

Китай има искания към съвсем цялото Южнокитайско море. Насрещни искания насочат и Тайван, Виетнам, Филипините, Бруней и Малайзия, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР