Китайското правителство планира да подкрепи родната полупроводникова промишленост с над

...
Китайското правителство планира да подкрепи родната полупроводникова промишленост с над
Коментари Харесай

Китай ще инвестира около $143 млрд. в производството на чипове

Китайското държавно управление възнамерява да поддържа родната полупроводникова индустрия с над 1 трилион юана (143 милиарда долара), оповестиха за Reuters три източника. За Китай това е значима стъпка към самоснабдяване с чипове и противопоставяне на Съединени американски щати.

Пекин възнамерява да употребява този бюджет в границите на пет години, основно под формата на дотации и данъчни заеми, с цел да подкрепи производството на полупроводници и изследователската активност в страната, оповестиха източници.

Според анализатори това също ще провокира по-нататъшното безпокойствие в Съединени американски щати и техните съдружници. Някои американски законодатели към този момент са обезпокоени от това, че Китай усилва потенциала си за произвеждане на чипове. Планът може стартира да се осъществя още през първото тримесечие на идната година.

По думите на източниците по-голяма част от финансовата помощ ще бъде употребена за субсидиране на покупките на полупроводниково съоръжение родно произвеждане от китайски компании, основно от фабрики за произвеждане на полупроводници. Такива компании ще имат право на дотация в размер на 20% от...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР