Китайският президент Си Цзинпин и на руския му колега Владимир

...
Китайският президент Си Цзинпин и на руския му колега Владимир
Коментари Харесай

Големи очаквания към Г-20. Путин и Си решават съдбата на форума

Китайският президент Си Цзинпин и на съветския му сътрудник Владимир Путин пропуснаха  срещата на върха на Г-20 в Делхи през тази седмица. Тяхното решение  не е извънредно и няма нищо общо с Индия, съобщи индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар, представен от Ройтерс.

Шерпите на страните от групата сега водят преговори  за постигането на консенсус и написване на заключителната декларация на форума, който ще се състои на 9 и 10 септември, уточни в той в изявление.
-->
" Не, не считам, че има нещо общо с Индия ", сподели Джайшанкар пред индийската новинарска организация АНИ, от която Ройтерс има миноритарен дял. Той съобщи това в отговор на въпрос дали Путин и Си не са решили да пропуснат форума, тъй като са огорчени от Индия.

" Според мен каквото и решение да вземат, те си знаят най-добре. Но въобще не виждам нещата по този начин, както ги поставяте ", сподели индийският външен министър.

Помолен да разяснява дали отсъствието им ще попречи на построяването на консенсус и изработването на заключиелна декларация от срещата, Джайшанкар съобщи: " В момента преговаряме. Обратното преброяване не стартира от през вчерашния ден. "

Очакванията към Г-20 обаче са " доста огромни ", а Делхи е подложен в провокациите на усложнената  интернационална конюнктура, когато светът е изправен пред отрицателните последици от пандемия, спор, климатични промени, задължения и политика, счита той.

Г-20 включва 20-те най-големи международни стопански системи, а задачата на водачите им е да намерят решение на едни от най-острите интернационалните проблеми, само че геополитическото разделяне поради войната в Украйна слага под въпрос постигането на какъвто и да било прогрес, отбелязва Ройтерс.

В изискванията на сходна поляризация отсъствието на Путин и Си значи, че мъчно ще се стигне до консенсусна лидерска декларация от срещата, считат анализатори и представители на държавни управления, написа Българска телеграфна агенция

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР