Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския си колега

...
Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския си колега
Коментари Харесай

Интересите за милиарди, които прозират зад приятелското пътуване на Си Дзинпин до Москва

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин по време на тридневно посещаване, задачата, на което без съмение е усилването на връзките сред Пекин и Москва и подсилване на статута на Китай като мощен медиатор.

След като оказа помощ за уреждането на разведряване сред Саудитска Арабия и Иран по-рано този месец, Си Дзинпин употребява пътуването, с цел да промотира кротичък проект от 12 точки за разрешаване на войната в Украйна - предложение, на което Путин, съгласно известията гледа " с почитание ".

Тъй като мирният проект на Си получава хладък отговор от Киев и Вашингтон, китайският водач е по-вероятно да има триумф в укрепването на икономическото съдействие с Путин, което се задълбочи на фона на възходящата изолираност на Москва, отбелязва.

" Пътуването на Си до Русия цели поддържане на по-близки китайско-руски връзки в епохата след пандемията, когато и двете сили претърпяват сложни времена ", сподели Едуард Чан, постдокторант в Австралийския център за Китай в света. Според него светът може да очаква Китай и Русия да задълбочат икономическите и дипломатическите си връзки.

Ето основните стопански области, върху които Си и Путин евентуално ще се съсредоточат за по-голямо съдействие.
 Си Дзипин и Владимир Путин
Източник:

Си Дзипин и Владимир Путин

Руска сила

Китай се обрисува като главен покупател на съветски нефт и газ със мощно понижени цени, защото западните купувачи не разрешиха вноса на тези енергоизточници.

Русия беше най-големият снабдител на нефт за Китай през януари и февруари с 1,94 милиона барела дневно по отношение на 1,57 милиона през 2022 година, съгласно данни на китайските митници. Износът на съветски недопечен нефт за Китай също се усилва, като през 2022 година той нараства с 8 % до 1,72 милиона барела дневно.

Вносът на Китай на съветски тръбопроводен газ и полутечен природен газ през предходната година скочи надлежно 2,6 пъти и 2,4 пъти до 3,98 милиарда $ и 6,75 милиарда $.

Междувременно китайският импорт на съветски въглища набъбна с 20% до 68,06 милиона тона.

Ръстът на продажбите на сила даде на съветската стопанска система, която се сви с по-малко от предстоящото 2,1 % предходната година, по този начин нужен избавителен пояс. Освен Китай, други най-големи купувачи на съветска сила са Индия и Турция, които се възползваха от наказателния таван на цените на съветския нефт, с цел да получат достъп до по-евтина сила. Анализаторите чакат продажбите да продължат да порастват, защото войната в Украйна не демонстрира признаци за край.

Внос на китайски артикули

Малко преди съветската инвазия в Украйна, Китай и Русия оповестиха " партньорство без ограничавания ". Голяма част от него се прояви в търговията.

Докато Русия продава сила на Китай, Москва усилва вноса на китайски артикули, в това число машини, електроника, неблагородни метали, транспортни средства, кораби и самолети.

Износът на Китай за Русия доближи 76,12 милиарда $ през 2022 година по отношение на 67,57 милиарда $ миналата година, съгласно данни на китайските митници.
 Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия
Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия

Продължаващите се военни желания на президента на Русия Владимир Путин се отразяват позитивно върху промишленото произвеждане

Изселването на западни марки от Русия беше берекет за китайските промишлености като автомобилостроенето, като китайските Geely Automobile Holdings, Chery Automobile и Great Wall Motor заеха 17 % от съветския пазар предходната година.

Като цяло двустранната търговия сред двете страни набъбна с близо една трета през 2022 година до към 190 милиарда $ и евентуално ще продължи да пораства.

Икономическите им връзки на двете страни обаче са дисбалансирани. Докато Китай е най-важният стопански сътрудник на Русия, търговията сред двете страни е по-малка от търговията на Китай с Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, Европейския съюз и Съединените щати, съгласно данни на митниците. Търговията сред тези три водещи търговски колегата през 2022 година се прави оценка надлежно на 947 милиарда $, 821 милиарда $ и 734 милиарда $, съгласно държавни данни.

Преди пътуването си до Москва Си разгласява просторно подписано писмо в Руски вестник, призоваващо за по-голямо икономическо съдействие, вложения и двупосочна търговия.

Дедоларизация на Русия

Икономиката на Русия беше краткотрайно осакатена в първите дни на нашествието в Украйна от дейностите на Запада за заледяване на активите на съветската централна банка и съветските търговски банки, спиране на съветските финансови институции от интернационалната разплащателна система SWIFT и напускането на западни банки и интернационалните платежна системи.

След като Русия се измъкна от доминираната от $ интернационална финансова система, китайският юан и криптовалутата потънаха в празнотата. Делът на транзакциите, основани на юани, е повишен от 0,4 % до 14 % от общия брой за интервал от девет месеца, съгласно Фондацията Карнеги за интернационален мир. През септември две съветски банки започнаха да отпускат заеми в юани и също да употребяват валутата за парични преводи вместо SWIFT.

Нарастващата взаимозависимост на Русия от юана трансформира страната в четвъртия по величина център за офшорна търговия с китайската валута през октомври 2022-а.
 Путин е спечелил $24 милиарда от продажбата на сила в Индия и Китай?
Путин е спечелил $24 милиарда от продажбата на сила в Индия и Китай?

Сумата е изчислена в нов отчет

На фона на намаляващите доларови запаси заради глобите, централната банка на Русия през януари продаде юани на стойност 47 милиона $, с цел да компенсира дупките в бюджета си от по-ниските доходи от нефт и газ.

" Замяната на $ и еврото с юана може да бъде дейно краткосрочно решение, само че това ще направи Русия по-зависима финансово от Китай ", сподели Александра Прокопенко, гостуващ помощник в Германския съвет за интернационалните връзки, в неотдавнашна публикация за Carnegie Фондация за интернационален мир.

" Дедоларизацията на стопанската система, с която съветските управляващи толкоз се гордеят, всъщност се трансформира в " юанизация ". Русия се движи към валутна зона юан, разменяйки зависимостта си от $ с взаимозависимост от юана ", сподели Прокопенко. " Това надали е надеждна подмяна: в този момент съветските запаси и заплащания ще бъдат повлияни от политиката на Китайската комунистическа партия и Народната банка на Китай. Ако връзките сред двете страни се влошат, Русия може да се сблъска със загуби на запаси и спирания на заплащанията ".
 Владимир Путин: Русия ще развива стопанската система си посредством индустриален шпионаж
Както в предишното, по този начин и в този момент: Кремъл залага на шпионски игри

Самият съветски президент е някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), подвизавал се през 80-те години на 20 век в Източна Германия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР