Китайският президент Си Дзинпин предлага на Шри Ланка субсидия от

...
Китайският президент Си Дзинпин предлага на Шри Ланка субсидия от
Коментари Харесай

Си Дзинпин дава 295 млн. долара безвъзмездна помощ на Шри Ланка

Китайският президент Си Дзинпин предлага на Шри Ланка дотация от 2 милиарда юана - 295 млн. $ , като част от опитите на Пекин да разшири въздействието си в дребната островна страна, оповестява " Ройтерс ".

" Когато китайският дипломат посети моя дом, с цел да дефинира датата на тази гала, той сподели, че китайският президент Си Дзинпин ми е изпратил още един подарък ", разяснява президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена при разкриване на болница финансирана от Китай.

Предложението за безплатна помощ идва в миг, когато китайска компания е изправена пред тежки рецензии за хипотетично финансиране на последната предизборна акция на някогашния президент Махинда Раджапаска.

Миналия месец Ню Йорк Таймс заяви, че " Китай Харбър Инженеринг Компани " ООД е отпуснала 7,6 млн. $ за преизбирането на Раджапаска, което той е изгубил от Сирисена при започване на 2015 година

Сирисена при започване на мандата си приключи множеството от подкрепяните от Китай инфраструктурни планове стартирани от Раджапаска, поради съмнения в корупция, прекалено повишени цени и отхвърлени държавните процедури.

Повече от година по-късно държавното управление на Сирисена разреши китайски планове да продължат.

Китай е измежду първите страни, които се включиха, с цел да оказват помощ за възобновяване на Шри Ланка след приключването на 26-годишната революция през 2009 година

Много от плановете на Пекин, подкрепени със заеми от китайското държавно управление са изправени пред о позиция в Шри Ланка на фона на загрижеността на Съединени американски щати, Индия и Япония, че Китай може да употребява Шри Ланка като военна база .

Пристигането през 2014 година на китайска подводници в Коломбо провокира паника в Ню Делхи, което накара индийския министър председател Нарендра Моди да ускори връзките си със Шри Ланка и да възвърне въздействието си в региона на Индийския океан.

Както държавното управление на Шри Ланка, по този начин и китайското посолство в Коломбо отхвърлят всевъзможни проекти южното пристанище, на което в този момент оперира китайска компания, да се употребява за военни цели .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР