Китайският премиер Ли Къцян обяви в петък, че китайците са

...
Китайският премиер Ли Къцян обяви в петък, че китайците са
Коментари Харесай

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайският министър председател Ли Къцян разгласи в петък, че китайците са в положение да се оправят със личните си проблеми. Това бе първият коментар на почитан китайски водач във връзка продължаващите към този момент месеци наред митинги в Хонконг, разясняват от организация " Киодо ".

Това стана по време на конференция, на която Къцян трябваше да дава отговор на въпрос за безкрайните митинги против законопроекта за екстрадиция. По думите на Къцян китайското държавно управление ще поддържа твърдо правилото " една страна, две системи ", както и директивите, съгласно които " хонконгският народ ще ръководи Хонконг " с " висока степен на автономност ".

" (Ние) поддържаме държавното управление на ползващия се със специфичен статут Хонконг в напъните му да спре насилието и хаоса и да възвърне реда в сходство със законите, тъй че на негова територия да процъфтяват просперитета и стабилността ", разгласи Къцян в наличието на канцлера на Германия Ангела Меркел, която е на тридневно пътешестване в Китай.

От своя страна Меркел разгласи, че " Трябва да се направи всичко, с цел да се избегне насилието ". По думите й " единствено посредством политически разговор би се постигнало решение ". От Хонконг изпратиха сигнал, че са подготвени да стартират разговор.

" Друг значим сигнал беше, че Хонконг разгласи, че спореният законопроект е отдръпнат. Надявам се, че на тази основа протестиращите ще упражнят гражданските си права и ще вземат участие в разговора ", сподели Меркел.

Тя също прикани да се зачитат свободите и правата на жителите при съществуващата " една страна, две системи " по силата на Китайско-британската взаимна декларация, подписана през 1984 година

В същото време китайските дипломати неведнъж намерено са заявявали, че договорът от 1997 година е недействителен (договорът се отнася до връщането на някогашната английска колония под китайското управление), и упрекват задграничните държавни управления, че се намесват във вътрешните работи на Китай, като разпалват дрязги и разногласия в Хонконг.

През последните няколко дни стачкуващи стачкуват пред полицейския сектор в Монг Кок, гъсто обитаем регион на полуостров Коулун. Те се афишират против полицейското принуждение по отношение на стачкуващите, записано на голям брой телевизионни клипчета.

Късно вечерта в петък полицията се опита да разгони със сълзотворен газ стотици протестиращи, събрали се пред полицейско ръководство, а по-късно преместили се да окупират шосето " Натан Роуд ".

Така те блокираха няколко пътни артерии и нанесоха съществени вреди на две метро станции. За съботния ден протестиращите предвидиха да продължат с незаконните акции, като да вземем за пример считат да " раздрусат " полетите на интернационалното летище на остров Лантау.

За неделя е плануван поход до Генералното консулство на Съединени американски щати в поддръжка на Хонконгския закон за правата на индивида и демокрацията, който ще даде опция на Вашингтон да глоби и високопоставени представители на Хонконг, за които се откри, че са преследвали протестиращите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР