Китайският посланик във Франция обяви анексията на Крим за законнаВластите

...
Китайският посланик във Франция обяви анексията на Крим за законнаВластите
Коментари Харесай

Дипломатически сблъсък Париж-Пекин заради Украйна

Китайският дипломат във Франция разгласи анексията на Крим за законна
Властите в Киев остро стачкуваха против демонстрираното неуважение

Външните министри от Европейски Съюз показаха паника

Посланикът на Китай във Франция Лю Шайе хвърли в прединфарктни терзания президента Еманюел Макрон и неговия дипломатически щаб с изцепката си, че Украйна и всичките някогашни руски републики не били приети от интернационалното право страни.

В изявление за френска телевизия Лю Шайе съобщи, че въпросните страни нямали статут, признаващ ги за суверенни страни, защото липсвало интернационално съглашение на необятна основа по въпроса. Освен това посланикът разгласи със спокоен звук, че анексирането на Крим от Русия било напълно законно, защото полуостровът е бил постоянно съветски, само че е харизан със размах на Украйна от украинеца и водач на Съюз на съветските социалистически републики Никита Хрушчов.

Влиятелните френски всекидневници “Монд ”, “Фигаро ” и “Либерасион ” акцентират, че Макрон бил напряко покъртен от изявлението на Лю Шайе в миг, в който френският президент крои след визитата си в Пекин проекти за мир в Украйна сякаш с негласната поддръжка на Китай. Които изказването на посланика направило на процедура на пух и прахуляк.

Защото в случай че изразената от дипломата позиция е тази на управляващите в азиатския колос, то всички напъни на Макрон да се изяви като миротворец ще бъдат обречени на крах.

Остро на изцепката на дипломат Лю Шайе реагира съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, който прикани Пекин да се съобразявал със статута на някогашните руски републики, “вписан в интернационалното право ”. Направо пък с гняв възроптаха против изявлението на китайския посланик ръководещите елити в Литва, Латвия и Естония. Не закъсняха и реакциите на представителите на Еврокомисията и Европарламента, които заплашиха Китай, че нямало повече да си сътрудничат с него, в случай че продължавал да пее по нотите на Москва.

Междувременно Китай побърза да потуши надигащия се скандал. Говорителката на Министерство на външните работи в Пекин Мао Нин разгласи през днешния ден, че Китай почита “суверенния статут ” на някогашните руски страни. Говорителката увери, че нейните изказвания отразяват формалната позиция на държавното управление в Пекин.

След съвещание през днешния ден външните министри на Европейски Съюз показаха паника от изказването на китайския дипломат във Франция. А ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в туитър, че водачите от Европейски Съюз ще обсъдят позицията на блока по отношение на Китай и бъдещите си връзки с тази страна на срещата на върха през юни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР