Китайският орбитален апаратТянвън-1 смени орбитата си, за да започне да

...
Китайският орбитален апаратТянвън-1 смени орбитата си, за да започне да
Коментари Харесай

Китайският орбитален апарат „Тянвън-1“ смени орбитата си

Китайският орбитален уред " Тянвън-1 " смени орбитата си, с цел да стартира да изследва Марс , откакто месеци осигуряваше връзката на роувъра " Чжужун ", заяви уеб сайтът Спейс.

Космическият уред е над Марс от февруари. През май той спусна на планетата роувъра " Чжужун ". Орбитата на " Тянвън-1 " беше такава, че да обикаля Марс три пъти на ден, като един път преминаваше над роувъра, с цел да предава данни от него до Земята.

Миналата седмица " Тянвън-1 " е запалил моторите си за четири минути и е нараснал скоростта си със 78 м/сек. Това е трансформирало орбитата му от една цялостна обиколка на планетата на всеки 8 часа и 12 минути с най-голямо доближаване на 400 км, до цялостна обиколка за 7 часа и 5 минути и най-голямо доближаване 265 км.

Според първичния проект за научната активност на " Тянвън-1 " е заложена орбита с интервал 7 часа и 48 минути. Тъй като животът на роувъра беше продължен, експертите пресметнаха нова орбита, от която " Тянвън-1 " ще прави научни измервания и ще обезпечава връзка със Земята.

" Тянвън-1 " има седем научни инструмента, измежду които две камери за картографиран е на огромни области от повърхността на Марс и за правене на по-ясни фотоси. Радарът MOSIR ще търси воден лед под повърхността. Минералогичен спектрометър ще дефинира състава на повърхностния пласт. Анализатор на частиците ще изследва атмосферата , а магнетометър ще мери магнитното поле . " Тянвън-1 " минава над полюсите, което значи, че поради въртенето на планетата апаратът ще може да изследва цялата й повърхнина.

" Тянвън-1 " е планиран да работи две земни години , само че е допустимо животът му да бъде продължен и орбитата му да бъде понижена още.
Данните от " Тянвън-1 " ще бъдат употребявани за обмисляне на бъдещи китайски задачи до Марс, в това число и за връщане на проби на Земята до 2028 година

" Чжужун " в това време продължава пътя си на юг и към този момент е минал 1253 м.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР