Китайският министър на отбраната, генерал Уей Фънхе, по време на

...
Китайският министър на отбраната, генерал Уей Фънхе, по време на
Коментари Харесай

Иран и Китай засилват военното си сътрудничество

Китайският министър на защитата, военачалник Уей Фънхе, по време на визитата си в Техеран в сряда се контракти с иранския шеф на щаба на въоръжените сили Мохамад Багери да разшири военното съдействие сред двете страни, оповестяват ирански медии и " Вашингтон пост ".

Багери съобщи, че Иран и Китай са се договорили " да развиват двустранно съдействие в региона на провеждането на учения, обмяна на опит, въпросите за образованието и други общи области сред въоръжените сили на двете страни, с цел да можем да осигурим по-добра сигурност за районите под наш надзор ".

По време на престоя си в Техеран Уей се срещна и с иранския си сътрудник Мохамад-Реза Гараи Ащиани и акцентира, че " общите провокации и закани за сигурността могат да бъдат преборени посредством взаимоотношение и съдействие сред самостоятелните страни, които се опълчват на едностранността в света ", обяснявайки неустойчивостта на света с " хегемонистичните " дейности на Съединените щати.

Китай е една от международните сили в дългогодишните договаряния, които се пробват да съживят нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, което Съединени американски щати напуснаха през 2018 година Пекин последователно усилва комерсиалното си и даже военно наличие в Близкия изток.

По-тесните връзки сред иранските и китайските въоръжени сили, които организираха първите си тристранни военноморски учения с Русия през 2019 година, ще оказват помощ за осуетяването на провокации.

Ащиани дефинира политиките на Съединени американски щати като главната причина за възходящите рецесии и сподели, че многостранността е нужна като противопоставяне. Той акцентира политиката на Иран за развиване на връзки със прилежащи и азиатски страни.

Китайският министър на защитата се срещна и с иранския президент Ебрахим Раиси.

" Ние следваме стратегически връзки в сходство с взаимното политическо доверие, без значение от интернационалните събития ", сподели Раиси, отбелязвайки, че " сполучливото осъществяване " на 25-годишното стратегическо съглашение на Иран с Китай, подписано през март 2021 година, е приоритет, цитира news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР